Business Internaţional

Inflatia din UE atinge cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani

19.10.2005, 21:37 28

Rata inflatiei din zona euro a atins in luna septembrie cel mai ridicat ritm de crestere din ultimii trei ani, alimentata de sporirea preturilor petrolului, scrie Bloomberg.

Astfel, inflatia din Uniunea Europeana a crescut in ultima luna pana la nivelul de 2,6%, de la 2,2% cat s-a inregistrat in luna august, conform Eurostat, barometrul de statistica al Uniunii cu sediul in Luxemburg.

Indicele preturilor la bunurile de larg consum a sporit semnificativ in Europa, iar estimarile sugereaza ca Banca Centrala Europeana va creste anul viitor nivelul dobanzii de referinta.

Aprecierea pretului titeiului cu 47 puncte procentuale a ridicat nivelul inflatiei deasupra plafonului preconizat de BCE pentru urmatoarele opt luni. Rata dobanzii de referinta pentru zona euro, mentinuta la 2% din 2003 incoace, ar putea fi schimbata, conform declaratiilor presedintelui Bancii Centrale Europene.

Pentru prima data de la sfarsitul anului trecut, BCE isi anunta ingrijorarea legata de rata inflatiei si releva prefigurarea unei cresteri a ratei dobanzii.

Banca Centrala Europeana a mentinut rata de referinta pentru zona euro la cel mai redus nivel istoric, 2%, insa in iunie 2003, presedintele acesteia, Jean Claude Trichet, a anuntat la incheierea unei adunari lunare ca recenta majorare a inflatiei va impune o deosebita atentie, si nu doar atentie, asa cum declara in urma cu o luna.

"Bancile centrale trebuie sa urmareasca aceasta problema, insa BCE ar trebui sa fie mult mai interesata in stabiltatea preturilor", a declarat Richard Batley, economist al Schroder Investment Management din Londra.

In acelasi timp, economistii se asteptau ca Trichet sa fie ingrijorat in legatura cu inflatia care, sustinuta de pretul ridicat al energiei, a crescut la 2,6% in septembrie, de la 2,2% in august.

Pretul petrolului a atins pe 30 august nivelul record de 70,85 de dolari pentru un baril, iar Otmar Issing, economist-sef al BCE, a declarat recent intr-un interviu ca "majorarea pretului titeiului va influenta nu numai inflatia din acest an, ci va afecta nivelul preturilor si in cursul anului urmator".

BCE este ingrijorata ca majorarea pretului energiei, care ramane la nivel ridicat, va conduce la o rata mai mare a inflatiei anticipate de catre consumatori; acestia ar putea cere majorari de salarii, care, urmate de cresteri ale preturilor, ar da nastere spiralei inflationiste, asa cum s-a mai intamplat in timpul altor crize ale energiei. Trichet a anuntat ca BCE se teme cel mai mult de ceea ce este cunoscut ca "efecte secundare".

BCE este de asemenea ingrijorata de faptul ca ratele mici ar putea conduce la o crestere conjuncturala mult prea mare a constructiilor, mai ales in tari precum Franta si Spania. Trichet a anuntat ca in ciuda semnelor de slabiciune aratate de Germania, majorarile de preturi pe segmentul imobiliar sunt ridicate.



Pretul petrolului loveste si Marea Britanie

CreSterea accelerata a pretului petrolului a impins rata inflatiei din Marea Britanie pana la cel mai inalt nivel din ultimii aproape noua ani luna trecuta.

Reducand beneficiile de care s-ar fi putut bucura consumatorii in urma scaderii preturilor la articolele electronice importate, cresterea pretului la titei a sporit inflatia pana la 2,5% in luna septembrie fata de 2,4% cat s-a raportat in august. Analistii avertizeaza ca acest trend ascendent nu se va incheia in acest punct.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO