Business Internaţional

Inflatia din Anglia, la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

18.06.2008, 17:59 212

Rata inflatiei din Marea Britanie a atins in mai cel mai ridicat nivel din 1997 incoace, generand presiuni asupra Bancii Angliei in sensul majorarii ratei dobanzii de politica monetara, in conditiile in care economia se indreapta spre recesiune, scrie Bloomberg.
Preturile de consum au urcat cu 3,3% fata de anul trecut, cea mai pronuntata crestere de la lansarea indicelui, cu 11 ani in urma, a anuntat Biroul National de Statistica. Economistii anticipasera o crestere de 3,2%. Preturile au avansat cu 0,6% fata de luna anterioara.
Guvernatorul Bancii Angliei Mervyn King este acum nevoit sa adreseze o scrisoare guvernului in care sa explice de ce rata s-a departat cu mai mult de un punct de tinta de 2%. Conform estimarilor bancii, pretul record al petrolului va alimenta in continuare cresterea inflatiei, afectand cresterea economica si nivelul de trai.
Lira sterlina a scazut in raport cu dolarul si euro dupa ce datele privitoare la inflatie au sugerat ca majorarea preturilor ar putea afecta cresterea economica. La 5%, rata de referinta a dobanzii din Marea Britanie se afla la cel mai ridicat nivel din G7.
Cresterea inflatiei a fost determinata in principal de majorarea pretului alimentelor, bauturilor non-alcoolice si energiei, a aratat biroul de statistica. Inflatia de baza, ce exclude preturile alimentelor, energiei, tutunului si bauturilor alcoolice, s-a situat la 1,5%, cea mai ridicata din octombrie anul trecut. King a declarat pe 14 mai ca inflatia ar putea depasi nivelul de 3% timp de mai multe trimestre, guvernatorul putand fi nevoit sa redacteze o noua scrisoare adresata executivului. Banca estimeaza ca rata inflatiei va atinge nivelul de 3,75%.
Preturile alimentelor "vor ramane ridicate", a declarat Peter Brabeck-Letmathe, presedinte al Nestle SA, lider mondial in sectorul alimentatiei.
Economia va avansa cu 1,3% anul viitor, cea mai scazuta rata din 1992 incoace, a anticipat Confederatia Industriei Britanice.
Increderea consumatorilor se afla la cel mai scazut nivel din 1990, conform GfK. Britanicii se asteapta ca inflatia sa atinga 4,3% anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO