Business Internaţional

Inflaţia ar putea face noi surprize neplăcute în zona euro

Inflaţia ar putea face noi surprize neplăcute în zona...

Autor: Bogdan Cojocaru

27.05.2019, 00:03 181
Economia zonei euro are în faţă riscuri deflaţioniste mai mari decât s-a crezut până acum, a avertizat Institutul pentru Finanţe Internaţionale (IFI), care pune sub semnul îndoielii rezultatele pentru statele periferice ale unui indicator macroeconomic important: decalajul de producţie.

Decalajul de producţie (output gap în engleză) reprezintă diferenţa dintre producţia efectivă a unei economii şi producţia maximă potenţială a acesteia exprimată ca procente din Produsul Intern Brut (PIB).

IFI atrage atenţia că cifrele pentru Spania şi Italia „sunt greu credibile“ având în vedere cum au evoluat aceste economii în ultimul deceniu, scrie Bloomberg. Instituţia cu sediul la Washington vede mult mai multă capacitate de producţie economică nefolosită, ceea ce înseamnă că este mai dificil de accelerat inflaţia decât se crede, ceva ce Banca Centrală Europeană se chinuie să facă deşi au trecut ani de stimulare a creşterii economiilor regiunii.

De asemenea, IFI atrage atenţia asupra calculelor făcute de Comisia Europeană care arată că expansiunile Spaniei şi Portugaliei sunt peste potenţial, în timp ce cea a Germaniei este puţin sub potenţial. „Aceste estimări sunt dificil de potrivit cu realitatea economică, având în vedere că Germania a avut performanţe net superioare ambelor ţări în ultimul deceniu“, spun Robin Brooks şi Greg Basile, analişti la IFI. Brooks a pornit şi o campanie pe social media pentru a atrage atenţia asupra acestei situaţii - campania împotriva decalajelor de producţie fără sens. Brooks şi Basile, folosind Italia ca exemplu, iau în calcul o pierdere permanentă de producţie de 5% în 2008, anul marii crize, şi o tendinţă de creştere de o treime din ritmul de dinaintea crizei.

Pe baza acestor presupuneri, ei au calculat că avansul potenţial al PIB este de 4% peste cel actual, un decalaj mult mai mare decât cel de 1% găsit de Fondul Monetar Internaţional. Experţii spun că estimările Comsiei, ale FMI şi ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică sunt „îndoite în jos“ pentru a atinge creşterea reală în încercarea de a explica traiectoriile de după marea criză în loc să captureze potenţialul exact. „Tendinţele pe care le-am găsit înseamnă că forţele deflaţioniste sunt probabil mult mai mari decât se crede“, spun Brooks şi Basile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO