Business Internaţional

Inflaţia anuală din Regatul Unit ajunge la 5,4%, maximul ultimilor 30 de ani. Indicele bursei londoneze FTSE 100 deschide în scădere şedinţa de astăzi

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

19.01.2022, 11:08 124

Inflaţia din Marea Britanie a ajuns la maximul ultimilor 30 de ani în decembrie pe măsură ce costurile ridicate la energie, recuperarea cererii şi problemele lanţurilor de aprovizionare au continuat să ridice preţurile de consum, notează CNBC.

Astfel, inflaţia anuală a fost de 5,4%, cea mai mare din martie 1992 şi peste nivelul de 5,1% din noiembrie, care a constituit maximul ultimului deceniu. Economiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o inflaţie anuală de 5,2%.

FTSE 100, indicele de referinţă al bursei din Londra, a început şedinţa de tranzacţionare de astăzi cu un minus de 0,08%.Indicele este pe plus cu 0,8% în 2022.

Noile evoluţii stimulează aşteptările conform cărora Banca Angliei (BOE) va majora încă o dată ratele dobânzilor. În decembrie, BOE a devenit prima bancă centrală majoră care a început să ridice costurile de împrumut de la minimele specifice pandemiei de Covid-19.

Pieţele vor urmări îndeaproape şedinţa Comitetului pentru Politică Monetară din 3 februarie, luându-se în calcul o nouă creştere după majorarea de 15 puncte la 0,25% în luna decembrie.

Banca operează de asemenea într-un context marcat de o piaţă a muncii restrânsă, în vreme ce posturile vacante ajung la noi maxime, iar rata de ocupare a forţei de muncă se menţine sub nivelurile de dinainte de pandemie.

„Nu creşte numai costul de trai, ci şi costurile de transport către muncă, creşterile salariale putând să nu fie suficiente pentru a acoperi costurile impuse de reîntoarcerea la normalitate”, spune Paul Craig, manager de portofoliu al companiei de consultanţă Quilter Investors.

Creşterile salariale din Regatul Unit s-au plasat în spatele inflaţiei în luna noiembrie. Potrivit celor mai recente date ale Biroului Naţional de Statistică din UK, media câştigurilor reale săptămânale a scăzut în noiembrie pentru prima dată din iulie 2020. Media salarială, incluzând aici şi bonusurile, a crescut cu 4,2% în intervalul septembrie-noiembrie, în timp ce media salarială fără bonusuri a înregistrat una avans de 3,8%

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO