Business Internaţional

Inflatia anuala din Bulgaria a atins in luna mai 15%, maximul ultimilor zece ani

13.06.2008, 22:24 18

In Bulgaria, inflatia anuala s-a accelerat in luna mai pana la cel mai rapid ritm din ultimul deceniu, in conditiile in care cresterea costurilor de transport a depasit un declin sezonier al preturilor la fructe si legume, scrie Bloomberg.
Rata inflatiei anuale a avansat pana la 15 procente, de la 14,6% in luna aprilie, a anuntat Institutul National de Statistica al Bulgariei.
Preturile de consum au consemnat o crestere lunara de 0,5%, dupa o majorare de 0,9% in luna aprilie. Rata anuala a depasit media estimarilor a sapte economisti intervievati de Bloomberg, ce indica un nivel de 14,7%.
Bulgaria si tarile baltice Letonia, Lituania si Estonia depun eforturi pentru incetinirea ritmului alert de crestere a inflatiei, in conditiile in care sistemele lor de consiliu monetar limiteaza optiunile bancilor lor centrale de a stopa cresterea preturilor prin intermediul miscarilor de rate ale dobanzii. Aceste tari trebuie sa-si mentina cresterile de preturi sub control pentru a putea face trecerea la moneda unica europeana.
"Exista sanse reduse sa asistam la o scadere, in contextul in care majorarea preturilor la carburanti creeaza presiuni inflationiste asupra multor alte produse din cosul de consum", a declarat Tsvetoslav Tsachev, director de cercetare in cadrul companiei de brokeraj Elana Trading din Sofia, inainte de anuntul privitor la cresterea inflatiei. "Declinul sezonier al preturilor unor alimente ar putea reduce inflatia lunara", a adaugat el.
Preturile la alimente, care reprezinta 35% din cosul de consum, au inregistrat o scadere de 0,4 procente in luna mai, dupa o crestere de 1,3% in luna aprilie.
Costurile legate de transport, care includ preturile la benzina si reprezinta 8,6% din cosul de consum, au avansat cu 3,2 procente in luna mai, comparativ cu o crestere de 0,5% in luna aprilie.
Banca Centrala Europeana a anuntat pe 7 mai ca rata inflatiei din Bulgaria va continua sa-si accelereze cresterea "in urmatorii ani", in conditiile in care preturile din tarile cele mai sarace ale Uniunii Europene se aliniaza la nivelurile din UE.
Cele mai recente estimari ale institutiilor internationale privitoare la inflatia din Bulgaria sunt cuprinse intre 9,1% si 9,9% pe acest an si intre 5,9% si 6% pentru anul viitor.
In Letonia, preturile au inregistrat o crestere anuala de 17,9% in luna mai, fata de luna anterioara cresterea ridicandu-se la 0,9%.
In Lituania, indicele preturilor de consum a avansat cu 0,8% fata de luna anterioara, cresterea fata de aceeasi luna a anului trecut fiind de 12 procente.
Rata inflatiei din Estonia s-a ridicat la 11,3%, in scadere de la 11,4% in aprilie.
Ministrul leton de finante Atis Slakteris a declarat ca inflatia din Letonia a atins probabil maximul si ar trebui sa inceapa sa scada in lunile urmatoare, conform International Herald Tribune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO