Business Internaţional

Inflatia ameninta Statele Unite ale Americii

04.10.2005, 18:14 27

Inflatia, considerata de specialistii bancii centrale americane de cel putin 11 ori in acest an a fi "la un nivel linistitor", ameninta sa izbucneasca in aceasta perioada, relateaza Bloomberg.

Cresterea consistenta a costurilor energiei influenteaza dramatic preturile produselor si serviciilor, chiar si pretul unei sticle de Pepsi sau al unei camere la Marriott fiind influentate de acest fenomen.

"Pericolul generat de preturile tot mai mari cu energia care sporesc nivelul inflatiei reprezinta o continua amenintare", a declarat Lyle Gramley, fostul guvernator al Federal Reserves.

"In mod normal, acest risc va avea un impact asupra politicilor bancii centrale", adauga Gramley. In acest sens, specialistii financiari de la Bloomberg preconizeaza o crestere a ratei dobanzii de referinta la cel putin 4,75%, de la nivelul curent de 3,75%, si mentinerea acesteia constanta pana la finele lui 2006.

Alti analisti estimeaza ca Fed va spori nivelul ratei de referinta la mai mult de 5,5% pana la sfarsitul anului urmator.

In urma cu ceva timp, economistii se asteptau ca reprezentantii bancii centrale sa renunte la cresterea nivelului ratei de referinta in prima jumatate a acestui an si sa il reduca semnificativ in urmatoarele sase luni.

Conform unui studiu recent, rata inflatiei din Statele Unite a cunoscut un trend ascendent, de 0,19 puncte procentuale, atingand nivelul de 1,763% la sfarsitul lui septembrie.

Fed a majorat luna trecuta rata dobanzii de referinta la 3,75%, a unsprezecea crestere consecutiva din 2004.

Se pare ca cei care stabilesc politica bancii centrale sunt dispusi sa sacrifice cresterea economica, daca aceasta este metoda prin care inflatia poate fi tinuta in frau.

"Aceasta nu este o politica de indiferenta", crede David Resler, economist-sef la Nomura Securities International din New York.

"Contrar celor afirmate, ei considera ca amenintarea inflatiei este mult mai periculoasa decat periclitarea cresterii economiei", a continuat acesta.

Fed a mai incercat in trecut sa "atenueze lovitura resimtita de economia reala prin relaxarea politicii monetare", in momentul in care

s-au inregistrat cresteri temporare ale pretului petrolului, a spus Blinder, care este in prezent profesor de economie la Universitatea Princeton.

"In acest caz, nu ne aflam in fata unei relaxari a politicii. Se remarca o usoara indepartare fata de traditie", a continuat acesta.

Pretul petrolului a crescut cu 31% din ianuarie pana in martie. Pentru a contribui la cresterea economiei cu o rata sanatoasa de 3,8% anual in acel trimestru, Fed nu a renuntat la ritmul de majorare a dobanzii.

Decizia Fed i-a facut deja pe traderi sa astepte rate mai restrictive in viitor. Preturile futures arata deja ca acestia intrevad sansa ca banca centrala sa creasca rata de referinta peste noapte, la intalnirile din noiembrie si decembrie.

Inainte de cresterea de ieri, ei au estimat ca Fed nu va mai majora rata dobanzii decat o singura data in acest an.

Economistul Resler spune ca strategia Fed ar putea fi riscanta. "Ei sunt platiti sa se ingrijoreze in legatura cu inflatia, asta e slujba lor", sustine Resler.

"Totusi, ei nu trebuie sa ignore amenintarile, iar eu cred ca tocmai asta fac", a continuat acesta. claudiu.vrinceanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO