Business Internaţional

Industria şistului din SUA a pierdut cash de 30 mld. dolari

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

08.09.2015, 00:00 491

Producătorii americani de gaze şi petrol de şist au raportat pentru prima jumătate a anului un deficit de cash de peste 30 de miliarde de dolari, un indicator al dificultăţilor cu care o industrie cândva cu creştere explozivă se confruntă acum din cauza prăbuşirii preţurilor ţiţeiului, scrie Financial Times.

Deficitul reprezintă, de asemenea, un semnal de alamă că se înmulţesc falimentele şi restructurările din industria americană a şistului, care s-a extins rapid în ultimii şapte ani, dar care nu a reuşit niciodată să-şi acopere din cash flow cheltuielile de capital. Ideea extragerii gazelor de şist a fost luată serios în calcul în Europa ca alternativă la gazele naturale importate din Rusia.

Cheltuielile de capital al companiilor americane de petrol şi gaze indepednente şi listate la bursă au depăşit cashul generat de operaţiuni cu 32 de miliarde de dolari în perioada ianuarie-iunie, apropiindu-se de deficitul de 37,7 miliarde de dolari înregistrat în tot anul 2014, potrivit datelor Factset, un serviciu de informaţii.

Producţia de petrol a SUA s-a redus în mai şi iunie, spun datele oficiale americane, iar unii analişti se aşteaptă ca scăderea să continue deoarece problemele financiare vor limita capacitatea companiilor de a fora şi a finaliza puţuri noi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO