Business Internaţional

Industria germană se scufundă mai rapid decât în criza din 2008, iar ce este mai rău urmează să vină

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Autor: Bogdan Cojocaru

09.06.2020, 00:07 3754

Producţia industrială germană s-a prăbuşit cu un sfert de la începutul anului, mai rapid decât în criza globală din 2008, iar companiile se aşteaptă ca declinul să continue în următoarele luni. Comenzile pe care acestea le-au primit sugerează că ce este mai rău urmează să vină. Pe coloşii industriali germani se sprijină activitatea economică din majoritatea economiilor est-europene.

Producţia industrială germană a scăzut cu 18% în aprilie, faţă de luna anterioară, în condiţiile în care pandemia a provocat perturbări majore fabricilor din majoritatea sectoa­relor de producţie ale celei mai mari economii din Europa, scrie Financial Times. Industria auto a fost lovită cel mai puternic, producţia ajungând la doar un sfert din cea din luna precedentă, arată datele agenţiei federale de statistică. Declinul este cel mai mare de după cel puţin 1991, ceea ce subliniază forţa şocului, având în vedere că multe fabrici germane au reuşit să rămână deschise în perioada blocajelor cauzate de măsurile de izolare. De la începutul anului până în aprilie, producţia industrială germană a scăzut cu peste 25%, în timp ce în criza din 2008 scăderea cumulată a fost de „doar“ 20%. „Datele ilustrează şi modul în care o economie deschisă, cum este cea a Germaniei, este lovită puternic de mă­surile de izolare atât de pe plan local, cât şi din străi­nătate“, a spus Carsten Brzeski, economist la ING. „Com­parativ cu primul trimestru, producţia industrială este în scădere cu 30%“. Ca un indicator pentru ceea ce va veni, comenzile fabricilor germane au scăzut cu 25,8% în aprilie, cea mai mare retragere lunară şi aproape dublă faţă de recordul stabilit în luna anterioară. Producţia totală de autovehicule din primele cinci luni ale anului a scăzut la valori întâlnite doar acum jumătate de secol.

Potrivit unui sondaj al institutului de cercetare economică ifo, companiile din industria germană se aşteaptă ca declinul producţiei să continue în următoarele trei luni, dar într-un ritm mai lent. Aceasta înseamnă că ritmul prăbuşirii încetineşte, după cum a spus Klaus Wohlrabe, cercetător la ifo.

Singurul semn de optimism vine din industria auto, unde indicatorul aşteptărilor a crescut de la -41 de puncte în aprilie la 23 de puncte în mai. „Aceasta nu este o surpriză, având în vedere că în multe cazuri producţia se oprise aproape complet“, a explicat Wohlrabe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO