Business Internaţional

Industria auto preia frâiele inovaţiei: BMW, Renault, Ford şi General Motors au format cel mai mare consorţiu din istorie care are ca scop implementarea tehnologiei blockchain în sectorul auto

Industria auto preia frâiele inovaţiei: BMW, Renault,...

Autor: Alex Ciutacu

02.05.2018, 17:33 1846

Patru dintre cei mai mari producători auto din lume s-au alăturat furnizorilor de tehnologie pentru a forma cel mai mare consorţiu din istorie, concentrat pe implementarea tehnologiei blockchain în sectorul auto, potrivit CoinDesk.

Iniţiativa Deschisă pentru Mobilitate în Blockchain (MOBI) a anunţat că printre membrii fondatori se numără giganţi auto precum BMW, Ford, General Motors şi Renault.

În plus, producători de piese auto precum Bosch şi ZF s-au alăturat consorţiului din care fac parte nume grele din industria hi-tech, precum Accenture şi IBM şi pionieri ai tehnologiei din spatele criptomonedelor – Consensys, Hyperledger.

Anul trecut IBM, ZF şi UBS au colaborat pentru a încerca să dezvolte un portofel electronic pentru autoturisme, prin care şoferii să poată stoca şi tranzacţiona criptomonede.

MOBI ţinteşte să creeze standarde comune în piaţa auto în ceea ce priveşte tehnologia şi vrea să aplice sisteme de plată şi de transfer de date între automobile, în încercarea de a contura noul ecosistem digital al mobilităţii, de la ride-sharing, la maşini autonome.

Chris Ballinger, care este preşedinte şi CEO al MOBI, spune că a simţit nevoia unui consorţiu atunci când lucra în cadrul Institutului de Cercetare Toyota şi a îndeplinit o serie de piedici încercând să dezvolte anumite aplicaţii pe tehnologia blockchain în colaborare cu o serie de start-up-uri.

„Chiar trebuie să ai standarde comune şi mijloace comune pentru ca autoturismele să poată comunica informaţii, să poată fi identificate din punct de vedere informaţional şi să poată intermedia plăţi”, a transmis Ballinger către CoinDesk.

Acesta a adăugat că „dacă fiecare companie auto încearcă dezvolte propriul portofel electronic sau propriul instrument de plată, nu va funcţiona. Este exact ca Turnul Babel”.

Membrii MOBI acoperă 70% din producţia auto la nivel global, la care se adaugă peste 30 de parteneri.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO