Business Internaţional

Indonezia va oferi vaccinul gratuit tuturor celor 270 de milioane de locuitori, iar preşedintele Joko Widodo va fi primul beneficiar

Foto: Premierul japonez Yoshihide Suga (stânga) şi preşedintele indonezian Joko Widodo (dreapta)

Foto: Premierul japonez Yoshihide Suga (stânga) şi preşedintele indonezian Joko Widodo (dreapta)

Autor: Alex Ciutacu

16.12.2020, 14:38 109

Indonezia a anunţat că va oferi vaccinul gratuit întregii populaţii de 270 de milioane de locuitori atunci când a patra cea mai populată ţară din lume va începe campania de vaccinare împotriva Covid-19, iar preşedintele Joko Widodo a promis că va fi primul care se vaccinează, pentru a întări credinţa oamenilor în siguranţa serului, potrivit Reuters.

A patra cea mai populată ţară din lume a primit la începutul lunii decembrie primele 1,2 milioane de doze din vaccinul dezvoltat de chinezii de la Sinovac Biotech, însă aşteaptă încă rezultatul analizei realizate de autoritatea de reglementare în domeniu pentru a acorda autorizarea de urgenţă.

Încă 1,8 milioane de doze ar trebui să ajungă în ţară în ianuarie, iar autorităţile au declarat că vor prioritiza angajaţii din sistemul de sănătate din Java şi Bali, precum şi pe cei cu vârste cuprinse între 18 şi 56 de ani care se încadreză în clasele de risc din cauza unei mobilităţi ridicate.

„După ce am primit sugestii de la mai mulţi oameni şi după ce am reanalizat finanţele statului, pot spune că vaccinurile pentru Covid-19 vor fi oferite cetăţenilor în mod gratuit”, a anunţat preşedintele Joko Widodo, într-o declaraţie video.

Decizia vine în contextul în care ţara cu 270 de milioane de locuitori se confruntă cu o situaţia epidemiologică din ce în ce mai dificilă. În acelaşi timp, spaţiul public din social media a fost împânzit de campanii care cereau vaccinarea gratuită a populaţiei.

Preşedintele a declarat că a discutat cu ministerul de finanţe al ţării pentru a disponibiliza sumele necesare din buget.

În contextul în care locuitorii Indoneziei sunt sceptici referitor la siguranţa vaccinului şi la problematica dacă acesta este halal (n.red: permis din punct de vedere religios) sau nu, preşedintele a declarat că va fi primul care se va vaccina.

„Acest lucru este menit să transmită încredere oamenilor şi să îi asigure că vaccinul este sigur”, a declarat el.

Indonezia a înregistrat circa 629.000 de infectări şi 19.000 de decese de la începutul pandemiei.

Indonezia vrea să-şi asigure 246,6 milioane de doze de vaccin şi este în negocieri cu Pfizer, AstraZeneca şi cu programul global de vaccinare COVAX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO