Business Internaţional

Indonezia se pregăteşte să îşi schimbe capitala. Noua locaţie nu este încă cunoscută

Indonezia se pregăteşte să îşi schimbe capitala....

Autor: Iulian Tenchiu

12.05.2019, 19:27 494

Preşedintele Indoneziei a decis să mute capitala celei de-a patra ţări din lume ca număr de locuitori. Noua capitală va fi situată departe de aglomeraţia din insula principală Java. Potrivit oficialilor noua locaţie nu este încă stabilită, scrie weforum.org.

Decizia preşedintelui Joko Widodo, vine la două săptămâni după ce sondajele private au l-au indicat câştigător în cursa alegerilor prezidenţiale din 17 aprilie. Cu toate acestea, rezultatele oficiale nu vor apărea decât pe 22 mai, iar oponentul său, Probowo Subianto a revendicat de-asemenea victoria.

„Decizia preşedintelui de a muta capitala în afara insulei Java este importantă”, a declarat Ministrul Dezvoltării Naţionale, Bambang Brodjonegoro.

Brodjonegoro, a mai spus că administraţia trebuie să aleagă o nouă locaţie, iar în această privinţă sunt interesaţi de regiunea estică a arhipelagului. În cadrul şedinţei de cabinet, preşedintele Indoneziei a subliniat necesitatea adoptării unor noi idealuri îndreptate către viitor.

„Vrem să gândim într-o perspectivă vizionară progresul acestei ţări, iar mutarea capitalei necesită o pregătire intensă”, a declarat Joko Widodo, preşedintele Indoneziei.

Jakarta, capitala actuală, găzduieşte peste 10 milioane de persoane, iar aproximativ 30 milioane de oameni locuiesc în oraşele din jurul capitalei. Ministrul Dezvoltării Naţionale a estimat pierderile economice generate de aglomeraţie şi congestionarea traficului la 7 mld. de dolari.

În luarea deciziei, Widodo, a ţinut seama şi de faptul că aproximativ 60% din cei 260 mil. de indonezioeni locuiesc în Java, iar activităţile economice sunt concentrate acolo. În timpul campaniei electorale, preşedintele a promis să sprijine dezvoltarea economică chiar şi înafara insulei principale.

Ministrul dezvoltării nu a menţionat nimic însă despre costul asociat mutării capitalei, dar a menţionat faptul că preşedintele a cerut Ministerului de Finanţe să vină cu o schemă de finanţare care să permită participarea investitorilor privaţi la acest proiect.

Mai mult decât atât, potrivit ministrului, mutarea capitalei ar putea dura 10 ani, amintind în acelaşi timp de cazurile Braziliei şi Khazahstanului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO