Business Internaţional

Indienii si est-europenii ii vor lasa fara joburi pe analistii marilor banci de pe Wall Street

04.09.2008, 19:53 19

La ultimul etaj al unei cladiri nu prea inalte din prafuitul oras indian cu aspiratii de metropola, Gurgaon, Copal Partners - o companie de cercetare si analiza financiara - se agita cu date despre dividende, venituri fixe si cu analize pentru marile banci si pentru firme renumite.
La celalalt capat al pamantului fata de coridoarele racoroase ale Wall Street-ului, sediul stramt de aici gazduieste o afacere care a crescut doar in ultimul an cu aproape 40%, scrie The New York Times.
"Aceasta echipa lucreaza pentru una dintre bancile de renume", spune Joel Perlman, presedintele Copal, aratand spre o echipa din spatele unui perete de sticla opaca. "Si asta", adauga el traversand un coridor ingust, "pentru o alta".
Bancile editeaza informatiile primite de la Copal, adauga noi date, apoi reambaleaza totul sub propriul nume ca raport de cercetare, ca o brosura de prezentare sau chiar ca recomandari in domeniul tranzactiilor.
Pierderile de pe Wall Street devin rapid castiguri pentru India. Dupa ce bancile trimiteau mare parte din munca de birou in India, acum ele exporta joburi ce presupun o munca solicitanta din punctul de vedere al volumului de date, chiar pozitii de top, catre orase care au tarife mai reduse decat New York, Londra sau Hong Kong, fie la propriile birouri sau catre alte companii.
Directorii executivi ai bancilor denumesc acest schimb "outsourcing de know-how"; "off-shoring" sau "outsourcing de valoare mare". Afecteaza pe toata lumea. Nici Goldman Sachs, Morgan Stanley, JPMorgan, Credit Suisse sau Citibank nu fac exceptie.
Cele mai afectate slujbe pana acum sunt acelea intensive in munca, pozitii ocupate pana acum in mod traditional de proaspetii absolventi ai facultatilor de business, ale caror salarii pornesc intodeauna de la sume de sase cifre.
Reducerea costurilor in New York si Londra s-a realizat brusc, poate chiar brutal, in primele luni ale anului, si se pare ca urmatoarele luni vor fi si ele critice. Companiile financiare din New York se asteapta la cheltuieli cu 18 mld. de dolari mai mici decat in 2007, cel mai puternic declin anual inregistrat vreodata. Celent, o companie de consultanta bancara, a anuntat ca bancile americane vor disponibiliza 200.000 de angajati pana in 2009.
Munca pe care o realizau acesti bancheri nu va disparea, ea va fi realizata in tari precum India sau tari ale Europei de Est, unde pietele locale sunt adesea mai "sanatoase" din punct de vedere financiar.
Cu exceptia pozitiilor de first-level management si a celor de cercetare delocalizate pentru a sustine munca bancherilor din New York si Londra, companiile isi trimit unii bancheri din top management in orasele pietelor emergente ca sa se ocupe de clientii de aici.
In parte datorita situatiei dificile de pe piata creditelor si pierderilor de miliarde de dolari provocate de criza subprime, "aceia care incepusera sa delocalizeze job-uri de top au intensificat procesul, pe cand cei care nu, au inceput sa isi planfice acest lucru", spune Adrew Powel, partener la compania de consultanta financiara Deloitte Consulting.
Bancile de pe Wall Street au inceput sa exporte joburi in cercetare catre India in urma cu cativa ani. La inceput toti erau foarte precauti. Angajau cu grija si desfasurau programe pilot cu firme precum Copal, Office Tiger, Pipal Research si Tata Consultancy Services.
Morgan Stanley are aproximativ 500 de angajati pe cercetare si analiza statistica in India. Aproape 100 din cei 3.000 de angajati de la Goldman Sachs lucreaza in Bangalore pe cercetare investitionala.
JPMorgan are 200 de analisti in Mumbai care servesc operatiilor bancare de investitii din toata lumea, prin analize industriale, prin realizarea de grafice si prin redactarea de materiale pentru activitatile de marketing. Alti 125 de analisti din cel mai populat oras indian lucreaza pentru divizia mondiala de cercetare.
Citigroup are aproape 22.000 de angajati in India, cateva sute dintre acestia lucrand in cercetare investitionala.
Potrivit site-ului Deutsche Bank, aceasta are 6.000 de joburi delocalizate in aceeasi tara. Pentru cea mai mare banca germana totul a inceput in 2003 cu un program-pilot care dorea sa exporte o parte a activitatii sale de cercetare.
Teoretic, 40% dintre slujbele din domeniul cercetarii de pe Wall Street - numarand cateva zeci de mii - ar putea fi trimise in tari unde costurile sa nu se ridice la nivelul celor din State, recunoaste Powel, partener al companiei Deloitte, in realitate insa numarul lor va fi mic.
Cercetarile arata ca pe viitor se va face outsourcing cu posturi mai sofisticate precum crearea de produse derivate, de modele tranzactionale cantitative si chiar joburi in vanzari de la departamentele comerciale.
Adeptii schimbarii spun ca imbratisarea progresiva a schimbarii de catre gigantii Wall Streetului semnaleaza o transformare profunda a structurilor bancilor de investitii, toate joburile cu exceptia celor de top management, a reprezentantilor clientilor si a principalilor negociatori urmand a fi relocate in tari mai ieftine precum India, Filipine sau Europa de Est. Executivilor din India le place sa glumeasca spunand ca pe viitor singura atributie a bancherilor bine platiti din New York sau Londra va fi sa intampine si sa stranga mana clientilor dupa ce incheie o afacere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO