Business Internaţional

Indienii de la Tata Motors si americanii de la Ford au finalizat tranzactia Jaguar si Land Rover

26.03.2008, 16:14 25

Dupa cateva luni de negocieri, Ford si Tata Motor sunt foarte aproape de a incheia o intelegere privind preluarea de catre producatorul indian a brandurilor Jaguar si Land Rover, scrie International Herald Tribune.
Este de asteptat ca producatorii sa anunte astazi tranzactia privind cele doua marci de lux in schimbul carora Tata va plati 2 mld. dolari. O alta sursa apropiata negocierilor sustine ca pretul se situeaza la valoarea de 2,65 mld. dolari (1,7 mld. euro). Detaliile tranzactiei erau aproape finalizate inca de luni, a declarat o sursa apropiata procesului de negociere, dar reprezentantii Ford si Tata au intarziat anuntul, in conditiile in care angajatii Jaguar si Land Rover s-au aflat pana astazi in concediul de Paste.
Odata incheiata tranzactia, cele doua marci de lux vor fi transferate din mainile unui producator aflat in plina criza in cele ale unuia cu importante ambitii de expansiune.
In ultimii doi ani pierderile inregistrate de Ford s-au ridicat la 15 mld. euro, in timp ce profitul net al Tata Motors a urcat cu 26% in ultimul an fiscal, iar exporturile companiei indiene au inregistrat o crestere de 10% in ultimul trimestru din 2007. Deocamdata este incert modul in care cele doua marci de lux vor fi integrate in cadrul companiei indiene, care este binecunoscuta pentru operatiunile sale din segmentul masinilor ieftine, unde a lansat automobile precum Indica sau Indigo. La inceputul acestui an, compania a introdus pe piata mult asteptatul model Nano, un automobil al carui pret este de circa 2.500 de dolari (1.600 de euro). Compania detine insa si marci din clasa de pret superioara, un exemplu in acest sens fiind lansarea, luna aceasta, a utilitarei-sport Sumo Grande, al carei pret ajunge la 18.710 dolari. Noile modele Jaguar costa insa de trei ori mai mult.
Negocierile dintre Tata si Ford au durat mai mult decat se estima initial. In ianuarie, Ford a anuntat ca producatorul indian este favorit pentru preluarea celor doua marci de lux, impiedicand astfel orice rival sa depuna o contra-oferta. Insa cererile sindicatelor care ii reprezinta pe angajatii celor doua marci au complicat incheierea tranzactiei.
Sindicatele din Marea Britanie, unde sunt produse autovehiculele Jaguar si Land Rover, au cerut asigurari ca Tata nu va efectua reduceri majore de personal, cererea lor fiind acceptata de producatorul indian.
In plus, Tata va respecta planul de business stabilit de catre cele doua companii pana in 2011, iar sediul Jaguar va ramane in continuare in Coventry.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO