Business Internaţional

Indienii de la Ranbaxy au gasit in japonezi trambulina pentru a sari in topul producatorilor de medicamente

20.06.2008, 20:12 22

Din momentul in care Malvinder Mohan Singh a anuntat, saptamana trecuta, decizia de a vinde producatorul de medicamente generice Ranbaxy catre grupul farmaceutic japonez Daiichi Sankyo, telefonul lui nu a incetat sa sune, scrie Financial Times.
"Prietenii care m-au sunat ma intrebau: Chiar ti-ai vandut toate actiunile?", a declarat Singh, directorul executiv al Ranbaxy.
Achizitia surpriza, in valoare de 4,6 miliarde de dolari (2,96 miliarde de euro), le ofera japonezilor controlul asupra companiei farmaceutice fondata de bunicul lui Malvinder Sigh in 1961. Acordul prevede ca portofoliul de 34,8% din actiunile detinute de familia Singh sa treaca in posesia japonezilor de la Daiichi, urmand ca acestia sa-si majoreze participatia printr-o serie de achizitii mai mici, in speranta ca vor obtine majoritatea capitalului de vot al companiei.
Decizia de a vinde compania a fost una "emotionala", dupa cum a declarat Singh. "Dar nu poti opri o companie sa se dezvolte doar pentru ca ramai tu fara actiuni. Daca altcineva poate crea mai multa valoare si poate face o treaba mai buna, trebuie sa fii deschis si sa iei in considerare orice posibilitate", a declarat Malvinder Singh, care a preluat conducerea Ranbaxy in 2006 la varsta de 33 de ani.
De asemenea, directorul Ranbaxy a respins zvonurile conform carora Pfizer ar putea achizitiona restul de 65% din actiunile companiei, care sunt momentan detinute de alti actionari in afara de familia Singh.
El a catalogat respectivele zvonuri drept "speculative", negand orice ipoteza conform careia ar fi purtat discutii cu reprezentantii celui mai mare concern farmaceutic din lume.
Pentru a explica decizia sa cu privire la vanzarea actiunilor familiei, Singh a subliniat avantajele acestei afaceri.
"Va duce Ranbaxy spre un cu totul alt nivel. Vor exista multe avantaje din alaturarea unei companii de talie mondiala cu segmentul medicamentelor generice", a mentionat directorul executiv al companiei.
Tranzactia cu Daiichi va ajuta Ranbaxy sa-si canalizeze mai bine energia depusa in cautarea de noi medicamente, in loc de a copia retetele deja existente.
In urma achizitiei, Daiichi va obtine experienta in crearea de medicamente generice, care este un proces nou pentru japonezi, va putea achizitiona plante mult mai ieftine din India si, nu in ultimul rand, va avea acces la pietele emergente.
De asemenea, Ranbaxy spera ca in urma incheierii afacerii, vanzarile vor atinge 5 miliarde de dolari (3,22 miliarde de euro) in 2012, fata de 1,6 miliarde de dolari (1 miliard de euro) in 2007, iar compania va ajunge in topul cinci al producatorilor mondiali de medicamente generice. "Bineinteles ca am fi ajuns acolo si singuri, dar eu imi doream ceva mult mai important decat acest statut. Sunt convins ca modelul de business din lumea farmaceutica se va schimba, marile companii alaturandu-se producatorilor de medicamente generice. Am vrut sa fiu sigur ca vom participa la aceasta modificare de trend", a declarat Singh.
In urma semnarii intelegerii cu Daiichi, Ranbaxy va beneficia de fonduri in valoare de 800 de milioane de dolari (516 milioane de euro) pe care ii va investi intr-o campanie agresiva de achizitii pe pietele emergente. Principalele tinte vor fi Japonia si tarile cu economii aflate in plina dezvoltare, conform declaratiilor directorului executiv al Ranbaxy.
Desi Singh nu va mai detine actiuni in cadrul Ranbaxy, el va continua sa conduca compania farmaceutica din functia de director executiv in urmatorii cinci ani. "Voi continua aici pentru o perioada mult mai mare decat mandatul de CEO", a declarat Malvinder Singh. Intrebat care ar fi fost reactia tatalui si bunicului sau la aceasta schimbare majora, Singh a declarat: "Tata ar fi facut acelasi lucru".
Dupa o scurta pauza, Singh a adaugat ca probabil bunicul sau nu ar fi fost de acord cu vanzarea actiunilor, deoarece era adeptul controlului in cadrul familiei. "Atat eu, cat si tatal meu am pus mereu compania pe primul loc in fata familiei. De fapt, am invatat acest lucru chiar de la el", a incheiat Malvinder Singh.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO