Business Internaţional

Indienii bogati, noua tinta a dezvoltatorilor imobiliari britanici

13.05.2008, 19:55 22

Dezvoltatorii imobiliari din Marea Britanie isi indreapta atentia catre India, in cautarea de noi investitori interesati de complexuri rezidentiale de lux, scrie BBC News.
Cel mai mare si mai costisitor proiect imobiliar este, in momentul de fata, cel din Mumbai, capitala economica a Indiei, detinut in totalitate de catre miliardarul Mukesh Ambani, presedintele companiei siderurgice Realiance, aflat intre primii zece miliardari ai lumii.
Constructia, care va deveni noul sediu al companiei siderurgice, va costa, la o prima estimare, aproximativ 2 miliarde de dolari (1,30 miliarde de euro).
Tocmai acest gen de proiecte, care in ultima perioada au luat din ce in ce mai multa amploare in India, a atras atentia dezvoltatorilor imobiliari din Marea Britanie, si nu numai.
Nick Candy, unul dintre directorii companiei imobiliare Candy & Candy, a fost printre primii dezvoltatori imobiliari din Marea Britanie care au inceput sa caute investitori in India pentru propriul proiect rezidential, One Hyde Park.
Apartamentele proiectului rezidential din centrul Londrei vor avea un pret de achizitie incepand cu 20 de milioane de lire sterline (25,7 milioane de euro).
Candy, obisnuit cu luxul si cu oamenii intr-adevar bogati, a ramas uimit de nivelul de bogatie din capitala indiana. "Este de-a dreptul uluitor nivelul de bogatie pe care il intalnesti in India", a declarat el.
Candy & Candy este specializata in dezvoltarea proiectelor imobiliare de lux. Din portofoliul de clienti al dezvoltatorului britanic fac parte cei mai bogati oameni din toate domeniile de activitate, chiar si membri ai familiei regale britanice.
Totusi majoritatea clinetilor Candy & Candy provin din tari ca Rusia, Orientul Mijlociu sau Kazahstan, regiuni cunoscute pentru resursele bogate de petrol.
"Va fi extrem de greu pentru dezvoltatorii imobiliari din Statele Unite, iar in urmatoarele sase luni, aceeasi situatie cred ca va aparea si in Marea Britanie", a declarat Candy.
Totusi, el apreciaza ca aceasta situtie va afecta doar proprietatile care costa sub 2 milioane de lire sterline (2,54 milioane de euro), unde clinetii trebuie sa se imprumute pentru a face achizitii imobiliare.
"La proiectele de peste 2 milioane de lire sterline investitorii se pot astepta la reduceri de chiar si 10%", a declarat in continuare Candy.
Pentru proiectele imobiliare de peste 5 milioane de lire sterline (6,36 milioane de euro), Candy apreciaza ca preturile se vor stabiliza. "Nu exista multi clienti care sa-si permita achizitia unui asemenea proiect, iar in Londra,proiectele imobiliare de acest gen sunt extrem de putine", a incheiat el.
India are in prezent cel mai mare numar de miliardari in dolari dintre statele din Asia, cu cel putin 36 de miliardari, a caror avere cumulata se ridica la peste 200 de miliarde de dolari (129,9 miliarde euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO