Business Internaţional

Indicele de încredere al investitorilor germani scade din cauza activităţii slabe pe pieţele emergente

Bundesbank indică pentru Germania o creştere economică „so­lidă“ de 1,7% în acest an şi de 1,8% anul viitor

Bundesbank indică pentru Germania o creştere economică „so­lidă“ de 1,7% în acest an şi de 1,8% anul viitor

Autor: Maria Tufan

16.09.2015, 00:04 228
Încrederea investitorilor germani continuă să scadă pentru a şasea lună consecutiv, iar semnele de încetinire ale pieţelor emergente ameninţă să tragă în jos chiar şi cea mai mare economie din Europa, scrie Bloomberg.

Centrul de Cercetare al Economiei Europene din Mannheim (ZEW) a anunţat că indicele ce măsoară aştep­tările investitorilor şi ale analiştilor, menit să prezică totodată dezvoltările economice pentru următoarele şase luni, a scăzut de la 25 în august la 12,1 luna aceasta.

Dezordinea creată de China luna trecută prin devalorizarea monedei naţionale a încercat să sprijine creşterea slabă pe care o înregistra. Încetinirea economiei asiatice, dar şi a celorlalte pieţe emergente, apasă însă din ce în ce mai tare pe umerii economiei nemţeşti bazată pe comerţ, susţinută recent de consumul, investiţiile şi revenirea economică ale ţărilor vecine.

„Dezvoltarea economică slabă înregistrată pe pieţele emergente afec­tează previziunile financiare ale econo­miei nemţeşti orientată spre export“ a declarat Clemens Fuest, preşedintele ZEW.

„Dacă creşterea economică înregistrată în partea a doua a anului s-a datorat în mare parte cererilor externe, devine din ce în ce mai puţin probabil ca exporturile să fie suficiente pentru a stimula creşterile şi în viitorul apropiat.“

Zona euro a avut o creştere eco­nomică de 0,4% în al doilea trimestru comparativ cu plusul de 0,5% înregistrat cu trei luni înainte, ambele procente depăşind rapoartele iniţiale. Totodată o susţinere a economiei în lunile urmă­toare este aşteptată şi în urma unei revi­gorări a activităţii de creditare semna­late recent.

„Situaţia din zona euro se îmbună­tăţeşte“, a menţionat Ulrike Kastens, economist senior la banca germană privată Sal. Oppenheim Group. Tot ea a mai adăugat că în contextul în care exporturile economiilor emergente vor păli în următoarele luni, „cererile în creştere observate în alte ţări nu pot fi decât un semn bun.“

Banca Centrală Europeană prezice pentru anul acesta o creştere totală de 1,4%, urmând ca în 2017 să ajungă la 1,8%.

Totodată proiecţiile băncii nemţeşti Bundesbank indică pentru Germania o creştere economică „so­lidă“ de 1,7% în 2015 şi de 1,8% anul viitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO