Business Internaţional

India ar putea declanşa următorul boom al preţurilor materiilor prime

Narendra Modi, prim-ministrul Indiei

Narendra Modi, prim-ministrul Indiei

Autor: Daniela Stoican

06.06.2014, 00:04 1926
Dacă noul guvern al Indiei, condus de Narendra Modi, va face reformele necesare în infra­structura deficitară a ţării, aceste investiţii ar putea fi motorul unui nou superciclu al materiilor prime la nivel global, potrivit unei analize a băncii britanice HSBC, citată de CNBC.

Victoria zdrobitoare în alegerile generale a partidului lui Modi, succes pe care nu l-a mai avut niciun alt partid în India după anii ’80, permite noului guvern să facă reforme cu mai multă uşurinţă decât predecesorii săi.

„Este demn de amintit cât de repede a crescut cererea în China pentru materii prime în urmă cu zece ani, depăşind la un moment dat producţia internă. Acest lucru a determinat creşterea semnificativă a preţurilor mai multor tipuri de materii prime, ceea ce mulţi analişti au numit «un superciclu»“, se arată în analiza HSBC.

China este în prezent a doua mare economie a lumii, în timp ce India se plasează pe locul 10. Cel mai recent boom al preţurilor materiilor prime a avut loc între 2000 şi 2009, cu o întrerupere din cauza crizei financiare. Nivelul maxim a fost atins în 2011.

Boomul a fost determinat de cererea mare din partea economiilor emergente din grupul BRIC, care include Brazilia, Rusia, China şi India, iar China a fost principalul motor. 

India este deja un mare producător de materii prime, dar HSBC arată că dacă Modi va majora investiţiile în infrastructură cererea pentru materii prime precum oţelul sau pentru resursele din care este produsă energia va depăşi oferta de de piaţa internă, determinând creşterea preţurilor la nivel mondial.

„Dacă India va progresa cu acelaşi ritm (precum China – n.red.), ţara ar putea deveni un importator net de materii prime în următorii ani“, spun economiştii.

Printre sectoarele din India în care ar putea creşte consumul de materii prime se numără cel imobiliar, infrastructura rutieră şi transporturile. Nivelul de urbanizare din India este în urma celui din China. Familiile care trăiesc în locuinţe din oţel şi beton sunt mai puţine, în timp ce pentru energie şi transporturi, sectoare neglijate mulţi ani, este nevoie urgentă de investiţii.

„Având în vedere mărimea populaţiei, considerăm că este corect să presupunem că o creştere rapidă a consumului de materii prime pe cap de locuitor ar putea avea un impact semnificativ asupra cererii globale“, spun analiştii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO