Business Internaţional

Încrederea în economia Germaniei a înregistrat în ianuarie cea mai mare creştere de până acum

Încrederea în economia Germaniei a înregistrat în ianuarie cea mai mare creştere de până acum

Autor: Marius Oncu

17.01.2012, 18:13 131

Încrederea analiştilor şi investitorilor în economia germană a înregistrat în ianuarie cea mai mare creştere de până acum, susţinută parţial de optimismul generat de măsurile luate împotriva crizei, potrivit centrului de cercetare ZEW, citat de Reuters.

Indicele lunar al ZEW privind încrederea în economie a avansat la -21,6 puncte, de la -53,8 puncte, cea mai mare creştere de la lansarea acestuia în 1991.

Economistul ZEW Michael Schroeder a declarat că îmbunătăţirea încrederii a fost sprijinită de datele economice solide din SUA şi de lichidităţile masive introduse de Banca Centrală Europeană în sistemlul bancar prin lansarea de împrumuturi nelimitate cu maturitate de 3 ani.

"Am avut date mai bune din SUA, acesta este un motiv. Al doilea este că partea mai rea a crizei din zona euro pare să se fi sfârşit, ca urmare a reacţiei băncii centrale şi mecanismului de salvare", a spus el.

Creşterea economică robustă, de 3%, a Germaniei anul trecut a fost al treilea motiv.

Anunţul ZEW a depăşit puternic aşteptările analiştilor consultaţi de Reuters, care anticipau o creştere a indicelui la -50 de puncte.

Economia bazată pe export a Germaniei şi-a revenit rapid după criza financiară din 2008/2009, însă a început să încetinească la sfârşitul anului trecut, ca urmare a impactului crizei datoriilor asupra principalilor parteneri comerciali din zona euro.

PIB al Germaniei a scăzut cu 0,25% în ultimul trimestru al anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO