Business Internaţional

Încrederea economică din zona euro rămâne la 30% din nivelurile de dinainte de criză, iar ritmul de recuperare începe să scadă

Încrederea economică din zona euro rămâne la 30% din...

Autor: Eduard Ivanovici

29.09.2020, 14:53 144

Încrederea economică din zona euro a continuat să se îmbunătăţească în septembrie, însă într-un ritm mai încet întrucât creşterea numărului de infecţii cu coronavirus generează incertitudini majore de-a lungul regiunii, transmite Bloomberg.

Indexul Comisiei Europene a crescut pentru a cincea lună la 91,1, întrecând estimările economiştilor. Totuşi, încrederea rămâne la 30% sub nivelurile înregistrate înainte de criză, iar avântul creat odată cu relaxarea măsurilor de distanţare socială a început să dispară.

În plus, producţia industrială, care iniţial a oferit semne de recuperare, abia s-a mişcat în ultimele două luni, iar nivelul cererii pentru servicii a scăzut pentru a doua lună la rând.

Săptămâna trecută, o serie de rapoarte au scos la iveală faptul că activitatea business-urilor s-a redus pentru mulţi dintre furnizorii de servicii ai continentului, incluzând aici Germania şi Franţa. În Spania, vânzările din retail au continuat să scadă în august, înregistrând un declin şi cheltuielile de consum din Franţa.

Recuperarea economiei este „incertă, neuniformă şi incompletă, depinzând de evoluţia pandemiei şi de succesul măsurilor de combatere a coronavirusului”, spune Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene.

Potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), costul pe termen lung al pandemiei poate ajunge la 7 trilioane de dolari, adică 900 de dolari pentru fiecare bărbat, femeie şi copil de pe Pământ.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO