Business Internaţional

Încrederea Asiei şi Europei în dolar nu este afectată pentru moment de reducerea ratingului SUA

Încrederea Asiei şi Europei în dolar nu este afectată pentru moment de reducerea ratingului SUA

Autor: Vlad Popescu

07.08.2011, 21:37 245


Statele asiatice îşi vor menţine deţinerile de tilturi deTrezorerie SUA, iar guvernele europene şi-au exprimat încrederea îndolar şi în cea mai mare economie a lumii, după ce Standard &Poor's (S&P) a redus ratingul Statelor Unite la AA+, potrivitunei analize Bloomberg.

Rusia a arătat că retrogradarea "poate fiignorată", iar Franţa s-a alăturat poziţiei guvernului de laWashington, punând sub semnul întrebării calitatea analizeiS&P.

Coreea de Sud a plasat ratingul SUA peordinea de zi a unei conferinţe de urgenţă susţinută duminică deoficiali din statele G20, iar agenţia chineză de stat Xinhua aarătat, într-un comentariu, că SUA trebuie "să se vindece dedependenţa" de credit.

Autorităţile din China, Japonia şi Asia deSud-Est în general sunt atrase de investiţiile în titluri deTrezorerie SUA deoarece încearcă să evite aprecierea monedelorlocale faţă de dolar, pentru a-şi proteja competitivitateaexporturilor.

China a cumulat obligaţiuni guvernamentaleamericane de 1.160 miliarde de dolari şi este cel mai mare creditorstrăin al statului american.

Încercările Japoniei de a slăbi yenul vorcontinua să crească cererea de titluri de Trezorerie. Ministruladjunct al Finanţelor, Fumihiko Igarashi, a declarat duminică căguvernul este pregătit să intervină din nou pentru depreciereayenului, după ce a vândut pe 4 august volume uriaşe în monedălocală, estimate la 4.500 miliarde yeni (57 miliarde dedolari).

"Nu vor fi prea bucuroase, dar băncilecentrale asiatice vor fi nevoite să se ţină bine şi să depăşeascămomentul. Se exercită presiuni asupra lor să păstreze activelichide şi nu există nimic mai lichid decât piaţa titluriloramericane de Trezorerie. Aceste active au mers bine întotdeauna, nue ca şi cum ar ţine active nelichide", comentează un analist alWestpac Baning Corp, Sydney.

Asia deţine circa jumătate din obligaţiunileemise pe plan internaţional de Statele Unite, potrivit datelorTrezoreriei de la Washington.

Investitorii în titluri de Trezorerie aucâştigat un randament mediu de 3,12% în perioada mai-iulie,potrivit datelor Bank of America Merrill Lynch.

Preţurile obligaţiunilor guvernamentaleamericane au crescut în ultimele săptămâni pe piaţa secundară, deşiS&P a avertizat că ar putea reduce ratingul AAA al SUA,deoarece investitorii au căutat un refugiu faţă de temerile tot maimari legate de economia globală şi de criza datoriilor de stat dinzona euro.

Randamentul titlurilor de referinţă ale SUA,cu maturitatea la 10 ani, a coborât în această săptămână la 2,56%,de la 3,12% cu o lună în urmă, înainte de anunţul S&P privindreducerea ratingului SUA la AAĂ.

Surse guvernamentale japoneze au declarat căJaponia, al doilea mare investitor după China în titluri americanede Trezorerie, nu vede nicio problemă legată de încrederea înaceste active.

În Marea Britanie, al treilea mare creditorstrăin al SUA, secretarul de stat pentru Afaceri, Vince Cable, aafirmat sâmbătă că dolarul este cea mai importantă monedă pe planinternaţional în viitorul apropiat.

Rusia, de asemenea un creditor important alWashingtonului, consideră că obligaţiunile americane sunt deîncredere şi nu îşi va schimba politica de investiţii în privinţaSUA. Ministrul adjunct al Finanţelor, Serghei Storchak, a declaratsâmbătă că reducerea ratingului "poate fi ignorată" din punct devedere al strategiei de investiţii pe termenlung.

Şi ţările arabe şi-au exprimat încderea îndolar şi în obligaţiuni americane, arătând că nu intenţioneazăsă-şi reducă deţinerile în monedă SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO