Business Internaţional

Incident fără precedent : La ordinul preşedintelui Belarusului, un avion Ryanair care zbura de la Atena la Vilnius a fost forţat să aterizeze la Minsk pentru că un ziarist aflat pe lista neagră a preşedintelui să fie dat jos şi arestat. În avion a avut loc o luptă între echipaj şi agenţi KGB

Incident fără precedent : La ordinul preşedintelui...

Autor: Ştefan Ionescu

23.05.2021, 18:15 8211

Un jurnalist din Belarus a fost arestat după ce regimul Lukaşenko a forţat un avion al companiei RyanAir să aterizeze forţat în capitala ţării, Minsk, scrie CNN.

Potrivit Aleph News, avionul RyanAir efectua o cursă Vilnius – Atena. Cu puţin înainte de a ieşi din spaţiul aerian al Belarusului, cineva de la bord a lansat o falsă alarmă cu bombă.

Un avion de luptă Mig29 a fost lansat din Minsk, iar avionul de pasageri a fost forţat să aterizeze.

171 de oameni se află la bord.La bordul avionului deturnat se află şi 5 români. Capturarea unui avion civil privat este o premieră în istorie.

Jurnalistul Roman Protasevich, care se afla în avion, a fost reţinut imediat şi riscă acum pedeapsa cu moartea.

Protasevich este un jurnalist şi activist din Belarus, critic al regimului Lukashenko. Anul trecut, a scris foarte mult despre brutalitatea poliţiei din timpul protestelor anti-guvernamentale. Din acest motiv, el a fost trecut pe lista persoanelor implicate în acte teroriste şi riscă să fie executat.

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a condamnat acţiunile Belarusului şi a cerut eliberarea lui Protasevici.

„Fac apel la aliaţii NATO şi UE să reacţioneze imediat la ameninţarea reprezentată de regimul din Belarus pentru aviaţia civilă internaţională. Comunitatea internaţională trebuie să ia măsuri imediate pentru ca acest lucru să nu se repete”, a spus Nauseda, citat de Reuters.

Şi lidera democraţilor din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a scris pe Twitter: „Regimul Lukashenko a pus în pericol viaţa pasagerilor de la bordul avionului. De acum pentru nimeni nu mai este sigur sa zboare deasupra Belarusului. Avem nevoie de o reacţie internaţională”.

Preşedinta Comisiei Europene a reacţionat şi a cerut ca toţi pasagerii să îşi poată continua călătoria în siguranţă spre Vilnius.

„Este absolut inacceptabil să forţezi zborul Ryanair de la Atena la Vilnius să aterizeze în Minsk. Toţi pasagerii trebuie să îşi poată continua călătoria în siguranţă către Vilnius. Orice încălcare a regulilor internaţionale de transport aerian trebuie să aibă consecinţe”, a scris von der Leyen, pe Twitter.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO