Business Internaţional

Incetinirea economiei Statelor Unite nu va ramane fara consecinte la nivel mondial

11.02.2008, 19:56 20

Liderii statelor membre ale G7 (grupul celor mai industrializate state din lume) au declarat ca ritmul de crestere al economiei americane ar putea incetini in continuare, afectand dezvoltarea economiei globale, oficialii estimand in acelasi timp ca starea actuala de nervozitate de pe pietele financiare se va mentine, scrie Bloomberg.
"Riscurile privitoare la o continuare a incetinirii persista, printre acestea numarandu-se deteriorarea pietei rezidentiale americane" si inasprirea conditiilor de creditare, au declarat ministrii de finante si bancherii centrali reuniti la summit-ul G7.
Secretarul Trezoreriei americane Henry Paulson a declarat ca "ar trebui sa ne asteptam la o mentinere a volatilitatii" pietelor in conditiile reevaluarii riscurilor.
G7 incearca sa limiteze efectele negative ale declinului sectorului rezidential ce a adus economia americana in pragul recesiunii si ar putea conduce economia globala catre cel mai slab an din 2003 incoace.
Desi declaratia oficialilor G7 nu include masuri concrete, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a declarat ca oficialii vor lua toate masurile necesare in vederea preintampinarii unei "corectii semnificative a pietei".
"Problemele sunt prezente in toate segmentele pietelor financiare, iar G7 nu poate face prea multe pentru a remedia situatia", a declarat Gilles Moec, economist in cadrul Bank of America din Londra.
Unii oficiali au semnalat ca sunt dispusi sa ia masuri pentru a promova cresterea. Guvernatorul bancii centrale a Canadei, Mark Carney, al carui mandat a inceput cu doua saptamani in urma, a semnalat ca va reduce ratele dobanzii. Primul-ministru al Luxemburgului, Jean-Claude Juncker, care reprezinta ministrii de finante din zona euro, a declarat ca unele tari europene ar putea avea posibilitatea de a reduce taxele.
Pietele globale de actiuni au pierdut peste 6.700 mld. dolari de la inceputul acestui an din cauza temerilor privitoare la efectele incetinirii cresterii economice a Statelor Unite si la raportarea de noi pierderi de catre institutiile financiare. Criza, care s-a declansat in luna august a anului trecut, a obligat bancile centrale sa injecteze lichiditate pe pietele financiare in decembrie.
Exista in continuare riscul ca "noi socuri sa duca la reaparitia pe termen lung a lipsei de lichiditatati inregistrata anul trecut", a declarat guvernatorul bancii centrale a Italiei, Mario Draghi.
Banca centrala americana (Fed), Banca Angliei si banca centrala a Canadei si-au redus ratele in acest an, iar BCE a semnalat o posibila decizie similara.
"Pe viitor, vom continua sa monitorizam evolutiile indeaproape si sa luam masurile necesare, in mod individual si colectiv, pentru asigurarea stabilitatii si cresterii", este concluzia summit-ului G7. Factorii care ameninta cresterea economica includ inasprirea conditiilor de creditare si cresterea asteptarilor privitoare la inflatie, se mai arata in declaratie.
Unii economisti spun ca strategii G7 au o capacitate limitata de a pune capat crizei. G7 include Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Italia, Franta, Germania si Japonia.
In afara de reduceri de rate si de taxe, "nu cred ca exista si alte masuri care pot fi luate", a declarat Peter Spencer, consultant in cadrul Ernst & Yound Item Club si fost oficial al trezoreriei americane. Germania si Japonia au semnalat ca nu au nicio intentie de a urma exemplul guvernului american, care a aprobat un pachet ce include reduceri de taxe in valoare de 168 de miliarde de dolari.
"Fiecare natiune ar trebui sa-si rezolve problemele luand masurile care li se par cele mai potrivite", a declarat ministrul japonez de finante Fukushiro Nukaga.
G7 s-a aratat de acord ca China ar trebui sa faca mai multe in sensul aplanarii tensiunilor de ordin comercial de pe plan global permitand monedei locale sa se aprecieze in raport cu dolarul si alte monede.
Desi s-a apreciat cu 4,5% in raport cu dolarul din octombrie, yuanul nu a crescut decat cu 3% in raport cu moneda euro in aceeasi perioada. Trichet a declarat ca "vom urmari cu atentie ce se intampla in relatia dintre euro si yuan".
Ministrul francez de finante Christine Lagarde a declarat ca aprecierea monedei europene continua sa creeze dificultati exportatorilor europeni. In declaratia oficialilor G7 nu se face niciun fel de referire la deprecierea dolarului. In acelasi timp, oficialii G7 s-au angajat sa dea curs recomandarilor facute de Financial Stability Forum, care a propus recent masuri prin care sa fie preintampinata repetarea crizei de pe pietele de credit.
CEO-ul Deutsche Bank Josef Ackermann a declarat pe 7 februarie ca reducerile de rating decise in cazul asiguratorilor de obligatiuni care au fost afectati de criza sectorului creditelor ipotecare subprime ar putea reprezenta un eveniment asemanator unui tsunami.
Guvernatorul Bancii Italiei, care a redactat raportul, a declarat ca bancile ar trebui sa publice mai multe informatii in legatura cu pierderile suferite in urma crizei subprime si sa-si imbunatateasca sistemul de management al riscului.
In raport se mai arata ca autoritatile ar trebui sa ia in calcul solutii de rezolvare a "potentialelor conflicte de interes" din cadrul companiilor de rating de credit si sa-si imbunatateasca intelegerea pozitiilor din afara bilantului in cazul bancilor.
Oficialii G7 au cerut FMI sa inainteze rapoarte la urmatoarea intrunire din luna aprilie cu privire la "rolurile jucate in identificarea potentialelor puncte slabe".

Euro se depreciaza, bursele scad

Euro a inregistrat cel mai semnificativ declin saptamanal din ultimul an si jumatate in fata dolarului american, pe fondul intensificarii speculatiilor conform carora BCE va reduce dobanda de politica monetara.
Saptamana trecuta euro a pierdut 2% in fata monedei americane, fiind cotat la 1,4512 dolari, fata de nivelul de 1,4802 dolari, cat se inregistra pe 1 februarie.
Dolarul american s-a apreciat cu 2,4% in fata monedei unice, incepand cu 30 ianuarie, cand Fed a redus dobanda de referinta cu 0,5%.
Actiunile americane au scazut pentru prima oara in ultimele trei saptamani dupa ce sectorul serviciilor a inregistrat cea mai mare scadere de dupa criza din 2001.
Indicele american S&P 500 a scazut cu 4,6% saptamana trecuta, cu o pierdere totala inregistrata anul acesta de 9,3%.
Dow Jones a pierdut 4,4%, in timp ce NASDAQ Composite Index a coborat cu 4,5%.
Pierderile de pe bursele americane au antrenat scaderi si pe bursele europene, astfel incat Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 3,9%.
Stoxx 50 a coborat cu 4%, iar Euro Stoxx 50, indice de referinta pentru zona euro, a scazut cu 4,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO