Business Internaţional

Incetinirea brusca a economiei SUA a dus dolarul la un minim istoric fata de euro

30.04.2007, 15:28 26

Dolarul a scazut pana la un minim record in raport cu moneda unica europeana (1,36 dolar/euro), in contextul in care incetinirea ritmului de crestere al celei mai mari economii din lume face ca activele americane sa devina din ce in ce mai putin atragatoare pentru investitorii din intreaga lume, scrie Bloomberg.
Un indice al bancii centrale americane (Fed) ce monitorizeaza evolutia dolarului in raport cu alte monede importante ale economiei mondiale a scazut saptamana trecuta pana la cel mai redus nivel din istoria sa de 36 de ani.
Yenul a scazut la randul sau pana la un minim istoric in raport cu euro, scaderea preturilor la nivel de consumator in Japonia reducand asteptarile legate de o majorare a costurilor de imprumut.
"Datele macroeconomice din Statele Unite se mentin la fel de slabe, iar acest lucru afecteaza in mod clar evolutia dolarului", a declarat Paresh Upadhyaya, din cadrul Putnam Investments, Boston.
Dolarul a scazut cu 0,45% saptamana trecuta, pana la 1,3652 in raport cu euro, atingand un nivel de 1,3681 pe 27 aprilie. Scaderea de pe 27 aprilie a fost inregistrata dupa ce Departamentul american al Comertului a anuntat o crestere anuala de 1,3% a produsului intern brut in trimestrul ianuarie-martie, in vizibila pierdere de forma dupa avansul de 2,5 procente inregistrat in trimestrul al patrulea.
Dolarul a scazut cu 16% in raport cu moneda unica europeana din momentul introducerii euro, in 1999. Moneda americana a pierdut 20% in raport cu lira sterlina si 36% in raport cu moneda australiana in aceeasi perioada.
Anul trecut, deficitul de cont curent al Statelor Unite a atins o valoare record de 856,7 mld. dolari. "Investitorii straini nu se simt incurajati de actualul climat de crestere economica moderata din Statele Unite", a remarcat Paul A. Samuelson, profesor in cadrul Massachusetts Institute of Technology.
Declinul dolarului este benefic insa pentru companii americane ca McDonald's Corp., Ebay Inc. si 3M Co., ale caror venituri obtinute peste hotare se afla in crestere exprimate in dolari.
Companiile europene care se bazeaza pe exporturi ar putea avea de suferit in contextul in care aprecierea monedei euro face ca produsele lor sa devina mai putin competitive pe plan global.
Economia zonei euro, ce include 13 state, a avansat cu 2,7% anul trecut, cel mai rapid ritm de crestere din ultimii sase ani. Regiunea va asista la o crestere de 2,3% in acest an, comparativ cu cresterea de 2,2% inregistrata de economia Statelor Unite, conform Fondului Monetar International.
Fed a mentinut rata dobanzii de referinta la nivelul de 5,25% din luna iunie a anului trecut, in timp ce Banca Centrala Europeana a majorat ratele dobanzii cu un sfert de punct procentual, pana la nivelul de 3,75% luna trecuta. Avantajul din punctul de vedere al randamentului titlurilor de trezorerie americane pe 10 ani in raport cu titlurile germane cu o scadenta similara a ajuns la 0,459 puncte procentuale saptamana trecuta, cel mai scazut nivel din noiembrie 2004. Scaderea diferentei de randament diminueaza atractivitatea activelor exprimate in dolari.
Yenul a scazut in raport cu 15 din 16 monede importante dupa ce banca Japonei (BOJ) si-a revizuit in jos proiectia referitoare la rata inflatiei, iar un raport al guvernului a indicat o scadere a preturilor la consumator luna trecuta.
Investitorii speculeaza ca BOJ nu va decide o majorare a ratelor dobanzii intr-un ritm mai accelerat, impulsionand operatiunile de carry trade. Banca si-a mentinut rata de referinta neschimbata la 0,5% pe 27 aprilie, cea mai scazuta din randul economiilor importante.
Moneda japoneza a scazut cu 1,04% saptamana recuta, pana la un nivel de 163,09 in raport cu euro, atingand un minim istoric de 163,24 in raport cu euro pe 27 aprilie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO