Business Internaţional

Incertitudinea continuă: Liderii europeni văd imposibilă ieşirea Marii Britanii din UE cu un acord, pe 31 octombrie

Incertitudinea continuă: Liderii europeni văd...

Autor: Lacramioara Ivaz, Mediafax

14.10.2019, 14:53 302

Oficialii europeni, alături de reprezentanţii Marii Britanii, participanţi la o sesiune de negocieri privind procesul Brexit, în weekend, au informat că un consens final asupra acordului nu a fost obţinut, iar procesul Brexit ar putea fi amânat din nou, după 31 octombrie, relatează The Guardian.

Reprezentanţii Marii Britanii, alături de cei ai Uniunii Europene, s-au întrunit în weekend pentru a negocia un posibil acord privind procesul Brexit. În urma sesiunii intensive de negociere, oficialii celor două părţi nu au ajuns la o decizie finală privind situaţia graniţei dintre Irlanda şi regiunea britanică Irlanda de Nord.

Conform declaraţiilor de după discuţii, negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a informat că s-au făcut evoluţii privind obţinerea unui acord, însă sunt necesare negocieri suplimentare.

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea fi din nou amânată, după data de 31 octombrie la care era programată iniţial, conform declaraţiilor oficialilor europeni.

Într-o declaraţie pentru ambasadorii europeni, transmisă duminică, Michel Barnier a reiterat necesitatea iniţierii unor noi runde de negocieri în această săptămână, înaintea începerii Summitului liderilor europeni, ce urmează să aibă loc joi, în care se va decide asupra procesului Brexit. În ceea ce priveşte situaţia frontierei Marii Britanii cu Irlanda, Barnier a afirmat că propunerile britanicilor rămân „un risc încă netestat”, pe care Blocul comunitar nu îl poate asuma.

Complementar, premierul britanic Boris Johnson a comunicat, duminică, pentru membrii Guvernului său că: „o cale pentru un acord poate fi observată, dar rămâne încă un volum însemnat de muncă de făcut pentru a ajunge acolo, iar noi trebuie să rămânem pregătiţi să părăsim UE pe 31 octombrie”.

Boris Johnson a adoptat o abordare dură faţă de Uniunea Europeană, respingând Acordul Brexit elaborat de fostul Cabinet Theresa May cu Bruxellesul şi afirmând că Marea Britanie se va retrage din Blocul comunitar pe 31 octombrie 2019 cu sau fără un nou tratat.

Săptămâna trecută, premierul britanic a adoptat o schimbare de abordare, luând în considerare varianta unei graniţe pe insula Irlanda, fapt ce a determinat optimism privind obţinerea unui acord pe tema Brexit în cadrul discuţiilor dintre cele două părţi implicate, Uniunea Europeană, respectiv Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO