Business Internaţional

În încercarea de a se bate cu americanii, clona de internet pe care germanii au încercat să o facă s-a prăbuşit. Reevaluarea peste noapte a portofoliului Rocket Internet a determinat o pierdere de 617 mil. euro la jumătatea anului

În încercarea de a se bate cu americanii, clona de...

Autor: Bianca Dorobanţu

04.09.2016, 18:02 708

Rocket Internet ar fi trebuit să fie rivalul companiilor tech americane produs de Germania. În numai doi ani, însă, holdingul care reuneşte participaţii la mai multe firme din industria tech a scazut cu peste 50% pe bursă, punând în discuţie modelul de business, scrie Financial Times.

În urma unor reevaluări a deţinerilor, compania a anunţat o pierdere de 617 mil. euro la jumătatea anului faţă de 45 mil. euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile companiei au scăzut cu 60% în S1, la 29 mil. de euro, faţă de 71 mil. euro, cât aveau anul trecut. Rocket Internet a atribuit acceste pierderi vânzării a două dintre portofoliile sale.

Rocket Internet este un incubator de start-up-uri care a fost înfiinţat în 2007 la Berlin de fraţii Samwer, fiind considerat una dintre cele mai valoroase companii tech din Europa. Modelul de business al companiei este de a identifica idei de succes pentru mediul online, de obicei din SUA, pe care apoi să le adapteze pe pieţele emergente, de la comerţul online cu produse electronice până la modă.

Printre investitorii Rocket Internet se numără compania suedeză de investiţii Kinnevik, o companie condusă de miliardarul rus Leonard Blavatnik şi banca americană J.P. Morgan.

Una dintre afacerile dezvoltate de Rocket Internet este CityDeal, care a fost achiziţionată de Grupon pentru 126 milioane de dolari şi Alando care a fost vândut către eBay cu 50 milioane de dolari.

În România Rocket Internet a adus aplicaţia Foodpanda pentru livrări de mâncare la domiciu, în 2013.

Acţiunile companiei au scăzut 11%, la 17,44 euro/acţiune.

Rocket Internet s-a listat săptămâna în septembrie 2014 la bursa de la Frankfurt, fiind evaluată la 1,6 miliarde de euro - una dintre cele mai mari oferte publice iniţiale din domeniul tehnologiei din Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO