Business Internaţional

Incepe lupta pentru postul de cel mai puternic bancher european

20.01.2010, 23:13 29

Cei mai importanti doi candidati pentru cea mai inalta functiein cadrul BCE sunt Axel Weber, presedintele Bundesbank, bancacentrala a Germaniei, si Mario Draghi, guvernatorul bancii Italiei,scrie The Wall Street Journal. Ambii candidati sunt figuri marcanteale lumii financiare, cu experienta bogata in domeniu.

Weber, membru al consiliului BCE, a inceput deja campania pentrupresedintie si aceasta nu este una subtila. Recent, el a tinut undiscurs informal in fata unora dintre cei mai importanti bancherieuropeni. Cu aceasta ocazie el si-a prezentat viziunile si pozitiafata de reglementarea mai dura a sectorului.

"Putin ne pasa de parerea celorlalti" cu privire la procesul dereglementare, a spus el grupului de bancheri prezenti. "Noi tot vomimplementa" noile reguli. Managementul riscurilor din sectorulbancar, a adaugat el, "nu a fost realizat corect", in parte pentruca bancherii s-au bazat pe agentiile de rating care au oferit"zero" valoare adaugata. Acest discurs dur si semnalele ce au venitde la guvernul german au alimentat speculatiile potrivit caroraWeber tinteste una dintre cele mai importante functii din Europa.Contracandidatul lui Weber, Draghi, este de asemenea o figurarespectata in cercurile financiare din intreaga lume. In perioada2002-2005, actualul guvernator al bancii centrale a Italiei aocupat o functie in top managementul influentei banci americaneGoldman Sachs. Aceasta experienta ar putea sa reprezinte o bilaneagra in CV-ul sau din cauza loviturii de imagine suferite deGoldman si de alte banci americane importante in timpul crizeifinanciare.

Weber, pe de alta parte, este "replica europeana" a lui BenBernanke, presedintele Fed, cu o lunga cariera academica in spate,urmata de o perioada in functia de consilier guvernamental peprobleme economice.

Weber, dusmanul deficitelor

Sustinatorii presedintelui Bundesbank spun ca alegerea sa infunctia de presedinte al BCE ar avea un impact pozitiv, deoarece elar reprezenta un stalp de stabilitate si o voce puternica incercurile politice de la nivel mondial. Alegerea lui Weber, undusman infocat al deficitului si al inflatiei, in stilul celor dela Bundesbank, ar trimite un semnal clar ca BCE nu se va abate dela pozitia sa si nu se va instraina de viziunile saleconservatoare. Intr-un moment in care BCE incearca sa tina pieptproblemelor cauzate de majorarea cheltuielilor de catre uneledintre statele membre, in special Grecia, imaginea lui Weber,cunoscut pentru viziunea sa radicala cu privire la deficit, a avutde castigat. "Deficitele excesive pot provoca tensiuni la nivel depolitica monetara" si este posibil sa fie necesara majorarea rateidobanzii daca nu este corectata aceasta problema, a spus el.

Draghi are o viziune mai relaxata cu privire la rata dobanzii siinflatie, comparativ cu Weber, de aceea analistilor le este greu sail poata cataloga pe italian fie ca "uliu" - precumcontracandidatul sau, fie ca "porumbel".

Istoria nu tine cu Draghi

Italia are insa in spate o istorie lunga de deficite bugetaremari si devalorizari de moneda nationala, iar acest lucru ar puteasa il dezavantajeze pe Draghi, in conditiile in care lipsadisciplinei fiscale a cauzat probleme unor state europene in timpulcrizei actuale.

Weber si Draghi sunt cei mai importanti candidati in aceastacursa care aliniaza la start si alte persoane. Pentru a castiga, uncandidat are nevoie de majoritate calificata.

Axel Weber (52 ani)

  • Presedinte al Deutsche Bundesbank si membru al Consiliului BCEdin aprilie 2004.
  • A studiat Economia si Administratia Publica la University ofKonstanz (1976-1982), obtinand o diploma de profesor. Devine doctorin economie in 1987.
  • A fost asistent cercetator in domeniul economiei monetare laUniversity of Siegen.
  • In 1994 incepe sa predea la University of Bonn si JohannWolfgang Goethe University Frankfurt am Main. In 2001 devineprofesor de economie internationala la University of Cologne.
  • Membru al Consiliului de Experti pe probleme economice intre2002 si 2004.
  • Din 2002 devine membru al panelului de consilieri al DeutscheBank.

Mario Draghi (62 ani)

  • Guvernatorul bancii Italiei si membru al Consiliului BCE din2006.
  • Guvernator pentru Italia in cadrul Consiliului de Guvernatorial Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare si alBancii Asiatice de Dezvoltare.
  • Presedintele Forumului de Stabilitate Financiara, care inprimavara lui 2009 a devenit Consiliul de StabilitateFinanciara.
  • A absolvit La Sapienza University of Rome. Devine doctor ineconomie la Massachusetts Institute of Technology in 1976, avandu-lca profesor coordonator pe Franco Modigliani.
  • Director executiv al Bancii Mondiale intre 1984 si 1990;
  • Vicepresedinte si director executiv al bancii americane deinvestitii Goldman Sachs in perioada 2002 - 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO