Business Internaţional

Începe bubble-ul social? Lansarea pe bursă a companiei de jocuri Zynga a început prost

Începe bubble-ul social? Lansarea pe bursă a companiei de jocuri Zynga a început prost

Autor: Adrian Voicu

17.12.2011, 09:51 1002

Lansarea la bursă a dezvoltatorului de jocuri sociale Zynga, vineri, nu a avut succesul scontat, spulberând speranţele fondatorului Mark Pincus, informează Reuters.

Titlurile Zynga au coborât cu 5% sub preţul de lansare de 10 dolari/titlu, aducând astfel pierderi cumpărătorilor iniţiali care s-ar fi aşteptat la creşteri importante ale acestora în prima zi a IPO-ului.

Investitorii au aşteptat cu interes acest IPO, în speranţa că astfel vor beneficia de creşterea site-ului de socializare Facebook, chiar înainte de lansarea lui, care cel mai probabil va avea loc în 2012.

Zynga se bazează puternic pe site-ul Facebook, vânzând produse virtuale prin jocuri sociale precum "FarmVille" şi "CityVille".

Tocmai această dependenţă puternică de Facebook pare să fi descurajat investitorii, pe lângă faptul că fondatorul companiei nu pare deloc dornic să cedeze controlul asupra companiei, asigurându-şi acest control prin participaţia mare pe care o are în cadrul companiei. Mark Pincus are un drept de vot reprezentând 37%, chiar dacă deţine un procent mai mic acţiuni.

"Considerăm că a avea un consiliu de conducere controlat de CEO/proprietar este în particular periculos pentru investitorii în companii", este de părere Doug Creutz, analist în cadrul Cowen and Co.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO