Business Internaţional

Incendiile de la rafinarii urca pretul petrolului

04.02.2004, 00:00 16



Pretul titeiului la bursa din New York a atins un nivel record pentru ultimele 10 luni, ca rezultat al incendiilor izbucnite la doua rafinarii din Statele Unite.



BP Plc si ConocoPhillips au inchis unitati la rafinariile din Indiana si Illinois, ceea ce a crescut ingrijorarea in legatura cu rezervele de carburanti ale Statelor Unite. O inventariere a cantitatilor de benzina existente a prezentat o valoare cu 3,3% mai scazuta comparativ cu cea din anul trecut, conform datelor unui raport al guvernului.



"Cei din Asia sunt total nedumeriti de ce pretul a crescut atat de mult", a declarat Anthony Nunan, director in cadrul Mitshubishi Corp., in Tokyo. "Nimeni nu se astepta la o crestere de 2$ datorita focurilor izbucnite la cele doua rafinarii" a adaugat Nunan.



Ieri pretul titeiului la New York a urcat cu 42 de centi, pana la un nivel de 33,47 $/baril. La lOndra preturile s-au mentinut mai scazute, crescand cu numai sapte centi, la 29,25 $/baril.



Reprezentanti ai companiei BP Plc au declarat ca o unitate de rafinare din Whiting, Indiana a fost inchisa dupa declansarea unui incendiu duminica. Un alt incendiu a inchis o unitate care scoate sulful din produsele petroliere, unitate apartinand gigantului petrolier ConocoPhillips, localizata in Roxana, Illinois.



"Toate aceste probleme creeaza conditiile pentru o criza de benzina in lunile urmatoare", a spus Carl Larry, vicepresedinte al diviziei de vanzari globale de energie pentru ABN Amro Inc, in New York.



Rezervele de benzina ale Statelor Unite au scazut, neasteptat, cu 3,5 mil. barili spre un nivel de 206,3 mil. barili, conform datelor care prezinta situatia existenta in urma cu doua saptamani.



O crestere a activitatii de productie, impreuna cu vremea rece, ar determina si o crestere a cererii de titei. Cu toate acestea, Mike Armbruster, co-fondator al Altavest Worldwide Trading Inc. in California, considera scaderea rezervelor doar o situatie "temporara".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO