Business Internaţional

Incalzirea globala pune pe jar asiguratorii

04.06.2007, 16:32 14

Schimbarile climatice si distrugerile costisitoare pe care le provoaca furtunile de iarna, uraganele si inundatiile i-au facut pe asiguratorii europeni si americani sa isi regandeasca afacerile. Primele de asigurari se vor scumpi, aria geografica asigurata va fi redusa, iar asiguratorii vor cere spirjinul guvernelor locale pentru a face fata calamitatilor naturale cauzate de incalzirea globala.
In 2005, uraganele si alte dezastre naturale au costat asiguratorii 110 miliarde de dolari la nivel global. Costurile provocate de calamitatile naturale au scazut in 2006, schimbarea neprevazuta a curentilor oceanici si a vanturilor de inalta altitudine atenuand din efectele furtunilor, in special in Statele Unite, scrie International Herlad Tribune.
Dar furtuna de iarna Kyrill de anul acesta a cauzat asiguratorilor costuri suplimentare estimative la 9 miliarde de dolari, iar expertii guvernului american se pregatesc pentru un sezon de uragane peste medie incepand cu 1 iunie, cu peste zece furtuni puternice.
Oamenii de stiinta si expertii in meteorologie nu au clarificat inca daca exista intr-adevar o relatie intre incalzirea globala si numarul tot mai mare al furtunilor. Dar multi dintre specialisti sunt de acord ca incalzirea graduala a planetei contribuie la aparitia furtunilor mult mai puternice, mai agresive si cu durate de actiune mai mari. Aceste descoperiri au inceput sa fie incluse in calculele financiare ale asiguratorilor din intreaga lume.
"Schimbarile climatice la care am fost martori i-au facut pe asiguratori sa regandeasca modul in care vor sa aigure astfel de riscuri", spune Christian Lawrence, purtatorul de cuvant al companiei Munich Re din Germania.
La mijlocul lunii ianuarie, cand furtuna Kyrill a devastat aproape intreaga Europa, cauzand moartea a 47 de persoane si distrugand sute de mii de case in peste zece tari europene, meteorologii au declarat ca una dintre cele mai grave furtuni din ultimii ani a fost efectul a 30 de ani de ierni blande in Europa.
La acea data, asiguratorii europeni nu au ridicat cu mult pretul politelor de asigurare pentru ca au anticipat costurile ridicate asociate cu iernile calde si au inclus aceste previziuni in planurile tarifare. In contrast, preturile la politele de asigurare impotriva uraganelor din Statele Unite s-au dublat sau chiar triplat, unii proprietari de case din Florida platind mai mult pentru asigurarea casei decat pentru ipoteca acesteia.
Cu toate acestea, asiguratorii europeni, recunoscuti pentru studiile facute asupra evolutiei vremii si a costurilor, spun ca este loc si de mai rau. Ca masura defensiva, unii dintre asiguratori au crescut gradual pretul politelor de asigurare, incercand astfel sa isi creasca puterea de absorbtie a daunelor, si reduc aria geografica asigurata de polita doar la zonele cele mai vulnerabile la inundatii.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO