Business Internaţional

Încă un procest antitrust pentru Big Tech: Google este acuzată că ar fi conspirat cu Facebook pentru a controla majoritatea pieţei de publicitate online din SUA

Încă un procest antitrust pentru Big Tech: Google este...

Autor: Eduard Ivanovici

17.12.2020, 12:49 141

Zece state americane conduse de Partidul Republican au deschis un nou set de procese antitrust împotriva companiei Google, acuzând gigantul de pe Silicon Valley că ar fi monopolizat anumite părţi din piaţa online de publicitate şi că ar fi conspirat împreună cu cei de la Facebook în ideea de a-şi elimina rivalii, anunţă Financial Times.

Cazul vine la două luni după ce Departamentul de Justiţie din SUA, susţinut de 11 state, a acuzat Google că a folosit mai mult contracte şi parteneriate cu alte firme pentru a bloca distribuirea altor motoare de căutare.

Grupul ar fi forţat un parteneriat cu Apple, în valoare de 12 miliarde de dolari pe an, pentru a-şi consolida monopolul, însă momentan nu există dovezi concrete conform cărora Apple a colaborat în acest sens cu Google.

„Google şi-a menţinut în mod constant monopolul pentru a controla preţurile şi pentru a se angrena în conspiraţii ce ar aranja licitările pentru piaţa online de publicitate, săvârşind astfel o încălcare teribilă a legii”, spune Ken Paxton, procuror general în statul american Texas.

Dina Srinivasan, cercetător în cadrul Universităţii Yale care s-a ocupat de redactarea plângerii, a declarat că Google a vândut tehnologii atât cumpărătorilor, cât şi vânzătorilor din publicitate şi a condus tranzacţiile de reclame, fapt ce conturează o serie de conflicte de interese care au ieşit abia acum la iveală.

De asemenea, acuzaţiile mai subliniază faptul că Google a deţinut 90% din piaţa pe care o folosesc publisherii americani pentru a-şi vinde reclamele în spaţiul digital.

La un moment dat, Facebook a susţinut o alternativă care ar fi slăbit abilităţile grupului Google de canaliza de unul singur tranzacţiile, fapt ce ar fi făcut din reţeaua de socializare un potenţial competitor. Însă Facebook a renunţat la idee după ce Google i-ar fi oferit un „acces special pentru licitaţii”.

Într-un proces separat, Facebook a fost acuzată săptămâna trecută că ar fi încălcat o serie de legi antitrust, 48 de procurori generali cerându-i firmei să se despartă de Instagram (cumpărat în 2012 pentru un miliard de dolari) şi de WhatsApp (cumpărat în 2014 pentru 19 miliarde de dolari).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO