Business Internaţional

Încă o victimă a crizei datoriilor? Dobânzile anuale ale datoriilor Italiei vor creşte cu peste 9,7 mld. euro la randamentele actuale

Încă o victimă a crizei datoriilor? Dobânzile anuale ale datoriilor Italiei vor creşte cu peste 9,7 mld. euro la randamentele actuale

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

07.07.2011, 18:47 646

Italia riscă să devină o victimă a crizei datoriilor dacărandamentele obligaţiunilor se vor menţine la actualul nivel,întrucât dobânzile anuale vor creşte cu peste 9,7 miliarde de euro,a avertizat Gary Jenkins, analist la compania de brokeraj EvolutionSecurities din Londra, transmite Bloomberg.

Randamentul obligaţiunilor Italiei pe termen de zece ani adepăşit miercuri 5% pentru prima oară din 2008, ceea ce va majoracu 9,7 miliarde de euro cupoanele plătite, a arătat Jenkins într-onotă adresată investitorilor.

Italia are obligaţiuni de peste 860 miliarde de euro care vorajunge la maturitate în următorii cinci ani.

Statul italian a evitat până acum să fie atras în criza care aafectat Grecia, Irlanda şi Portugalia şi care ameninţă Spania.

Guvernul de la Roma încearcă să echilibreze bugetul până în2014, iar Parlamentul urmează să voteze în acest an un plan deausteritate în valoare de 40 de miliarde de euro, în vedereareducerii deficitului public.

"Dacă criza datoriilor va ajunge la punctul în care Spania nu seva mai putea finanţa de pe piaţă şi în contextul în care existăîngrijorări privind participarea investitorilor privaţi laplanurile de salvare, este dificil de văzut cum poate Italia săscape fără să fie afectată", a scris Jenkins.

El a adăugat că reducerea datoriilor va deveni considerabil maidificilă dacă se extinde criza, iar costurile finanţării vorcontinua să crească.

Obligaţiunile Italiei pe termen de zece ani au scăzut joi, iarspreadul faţă de obligaţiunile germane a urcat la cel mai ridicatnivel atins încă dinainte de înfiinţarea euro, în 1999.

Astfel, randamentul a urcat cu 0,06 puncte procentuale, la5,18%, iar spreadul a atins 2,24 puncte procentuale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO