Business Internaţional

Încă o companie europeană îşi întăreşte legăturile cu Gazprom în pofida sancţiunilor impuse Rusiei

Încă o companie europeană îşi întăreşte...

Autor: Catalina Apostoiu

05.07.2017, 00:00 455
Grupul spaniol din domeniul energiei Repsol a încheiat un acord de creare a unui joint venture cu compania rusă petrolieră Gazprom Neft, parte a celui mai mare exportator de gaze naturale al lumii, Gazprom. Grupul rus este considerat de mulţi observatori arma geopolitică a Kremlinului. Aceasta este cea mai recentă mişcare a unei companii europene din domeniul petrolului şi gazelor de a-şi cimenta cooperarea cu Rusia în pofida sancţiunilor occidentale care vizează sectorul energetic al acestei ţări, scrie Financial Times. Gazprom Neft va prelua o participaţie de 25,02% din proiectul Evrotek-Yugra al Repsol din vestul Siberiei, cele două companii urmând să dezvolte împreună cele şapte blocuri de explorare petrolieră ale proiectului. Astfel, compania spaniolă câştigă acces la expertiza locală, urmând să sporească în acelaşi timp producţia viitoare a partenerului său rus. Parteneriatul, care include opţiunea ca Gazprom Neft să-şi crească participaţia la 50%, vine la mai mult de trei ani după ce UE şi SUA au impus sancţiuni împotriva Rusiei în urma invadării Crimeei de către aceasta. Măsurile au fost menite în parte să afecteze industriile de petrol şi gaze ale Rusiei prin restricţionare a accesului la servicii financiare şi tehnologie din vest. În timp ce companii ruse ca Gazprom şi Rosneft au avitat în general efectele negative ale sancţiunilor, diferenţele existente între sancţiunile UE şi cele americane au avut drept rezultat părăsirea de către un număr mai mare de companii americane a Rusiei comparativ cu numărul celor europene. Companii ca cea franceză Total şi cea italiană Eni au continuat să se implice în proiecte majore împreună cu parteneri ruşi.

La dezvoltarea Nord Stream 2, de exemplu, participă, alături de Gazprom, companiile Engie (Franţa), OMV (Austria), Shell (Marea Britanie/Olanda), Uniper (fosta EON/Germania) şi Wintershall (BASF/Germania). Europenii vor contribui cu jumătate din investiţiile necesare proiectului.

În timp ce numai câteva segmente ale tehnologiei sunt vizate de sancţiuni, regulile UE includ o dispoziţie conform căreia investiţiile care datează dinaintea impunerii de sancţiuni în 2014 sunt în continuare legale.

Guvernele europene au votat pentru prelungirea sancţiunilor până în ianuarie 2017 la un summit de săptămâna trecută. Senatul american a votat luna trecută să înăsprească impactul restricţiilor americane.

Exxon Mobil şi alte companii din energie s-au alăturat recent preşedintelui Trump în a-şi exprima temerile legate de un proiectul de lege adoptat de Senat privitor la înăsprirea sancţiunilor, argumentând că acesta ar pune pe butuci proiecte petroliere şi de gaz din întreaga lume care implică parteneri ruşi, potrivit Wall Street Journal.

Protestele companiilor, cât şi ale altor industrii, riscă să complice adoptarea legislaţiei de către Camera Reprezentanţilor.

"Expertiza noastră combinată în domeniul explorării geologice va asigura o eficienţă maximă a lucrărilor", a declarat Alexander Dyukov, CEO-ul Gazprom Neft într-un comunicat care nu a oferit detalii financiare privitoare la acordul semnat cu Repsol.

Un purtător de cuvânt al grupului spaniol a declarat pentru Financial Times: "Acordul este menit să genereze întreaga valoare a proiectului prin cooptarea unui partener local cu expertiză locală".

Proiectul Evrotek-Yugra deţine drepturi de explorare şi producţie pentru şapte blocuri. Repsol, care desfăşoară operaţiuni în Rusia din 2010, deţine licenţe pentru 17 blocuri de producţie şi dezvoltare şi 16 blocuri de explorare. În 2015, grupul spaniol a produs 4,03 milioane de ţiţei în Rusia. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO