Business Internaţional

Inamicul lui Putin, eliberat condiţionat, îşi menţine candidatura la primăria Moscovei

Inamicul lui Putin, eliberat condiţionat, îşi menţine...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

20.07.2013, 12:49 142

Navalnîi şi soţia sa Iulia au coborât din trenul de noapte dinspre Kirov, un oraş situat la aproximativ 900 de kilometri est de Moscova, unde a fost judecat şi condamnat la cinci ani de închisoare, joi. Ei au fost primiţi, cu flori, de o mulţime de simpatizanţi, care scandau numele opozantului. Forţe de poliţie erau staţionate în apropiere.

Navalnîi i-a anunţat la o portavoce pe simpatizanţii săi că a decis să îşi menţină candidatura la postul de primar al Moscovei, în alegerile de la 8 septembrie.

"Împreună suntem o forţă enormă şi puternică, iar eu sunt fericit că am început să ne dăm seama de acest lucru", le-a spus el susţinătorilor săi, care purtau tricouri cu inscripţia "Navalnîi" şi "fratele lui Navalnîi".

"Vom câştiga", a dat el asigurări.

Aleksei Navalnîi, în vârstă de 37 de ani, care a devenit cel mai important opozant al preşedintelui Vladimir Putin în urma manifestaţiilor din 2011-2012, a fost acuzat că a organizat, în 2009, deturnarea sumei de 16 milioane de ruble (aproximativ 400.000 de euro), în detrimentul unei exploataţii forestiere publice, în perioada în care era consultant al guvernatorului liberal al regiunii.

Anunţarea, joi, a condamnării sale la cinci ani de închisoare a provocat manifestaţii la Moscova şi Sankt Petersburg.

Însă, spre supriza generală, Navalnîi a fost eliberat vineri, la solicitarea parchetului, după 24 de ore de la arestarea sa în sala de tribunal.

Eliberarea sa a fost legată, în mod clar, de către tribunal, de probleme electorale, judecătorul apreciind că "menţinerea sa în detenţie îl (plasează) într-o situaţie de inegalitate faţă de ceilalţi candidaţi".

Pe 8 septembrie, Navalnîi îl va înfrunta pe primarul în exerciţiu Serghei Sobianin, un apropiat al lui Putin, numit prin decret în 2010.

După anunţarea eliberării sale sub supraveghere, vineri, opozantul a lăsat să planeze îndoiala cu privire la menţinerea candidaturii sale în alegerile pentru Primăria Moscova, avertizând că ar putea să opteze să boicoteze scrutinul.

"Nu sunt un pisoi sau un căţel, ca mai întâi să fiu aruncat, după care să mi se spună că voi participa" la aceste alegeri, a declarat el pentru presă, precizând că, oricum, va face campanie.

"Sub ce formă - boicot sau participare la scrutin -, vom decide" ulterior, anunţa el.

Potrivit unor observatori, cererea parchetului de eliberare a lui Navalnîi a fost formulată sub influenţa unei părţi a conducerii ruse, care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o pierdere a legitimităţii alegerilor prevăzute la 8 septembrie.

Numeroşi observatori o consideră totodată un semn al unor lupte interne în rândul elitelor şi al incertitudinii acestora cu privire la modul de gestionare a afacerii Navalnîi.

Încarcerarea, în timpul campaniei, a unui candidat la alegerile pentru Primăria Moscova reprezintă o sursă de jenă pentru autorităţi, au apreciat unii critici ai puterii, care consideră eliberarea sa un semn al unei schimbări a poziţiei Kremlinului.

Majoritatea observatorilor apreciză, totuşi, că apelul opozantului va fi respins, existând divergenţe cu privire la stabilirea datei acestuia şi reîncarcerarea opozantului înainte sau după alegerile din septembrie.

În contextul în care şi-a manifestat intenţia să candideze la preşedinţia ţării în 2018, orice condamnare, în cazul în care va fi confirmată în apel, îl va face ineligibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO