Business Internaţional

În Turcia, “Big Brother” te va asculta şi-n autobuz

În Turcia, “Big Brother” te va asculta şi-n autobuz

Autor: Bogdan Cojocaru

18.04.2016, 16:51 164

În autobuzele oraşeneşti din Ankara va fi instalat un sistem de camere video care pot înregistra sunetul. Această măsură este luată din motive de securitate după mai multe atacuri sinucigaşe cu bombe care au făcut zeci de victime în capital Turciei în ultimele şase luni.

Costul sistemului este necunoscut, iar criticii spun că aceste camere vor ajuta prea puţin poliţia să împiedice atacurile şI că reprezintă o intervenţie în sfera privată a persoanelor. Camerele vor fi instalate pe aproape 2.000 de autobuze, scrie Hurriyet Daily News.

“Instalarea camerelor care pot înregistra video şI audio înseamnă fascism şI presiuni asupra societăţii în numele siguranţei generale”, spune Ömer Faruk Eminağaoğlu, fostul preşedinte al Uniunii Judecătorilor şI Procurorilor.

Ankara a fost de trei ori ţinta atacurilor sinucigaşe în ultimele şase luni. MilitanţI ISIS au atacat o demonstraţie pentru pace din apropierea gării şI au ucis 103 persoane pe 10 octombrie 2015.

Patru luni mai târziu, un atac sinucigaş cu maşină a luat ca ţintă un autobuz cu soldaţi. Au murit atunci 29 de oameni. În luna următoare, o maşină a explodat în apropierea unui autobuz, luând viaţa a cel puţin 37 de persoane.

Pe de altă parte, în presa  internă şI externă se vorbeşte de o derivă a Turciei sub preşedintele Recep Tayyip Erdoğan spre un regim autoritar obsedat de controlul informaţiei şI de imaginea conducătorului. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO