Business Internaţional

În timp ce Ungaria îşi continuă politica de deschidere către est cu Asia, Polonia a pus ochii pe Africa

În timp ce Ungaria îşi continuă politica de...

Autor: Catalina Apostoiu

09.06.2021, 00:05 359

♦ Extinderea companiilor poloneze în Africa a accelerat după 2011 ♦ Principalii parteneri comerciali ai Poloniei sunt Africa de Sud, Senegal, Tanzania, Kenya şi Ghana.

În timp ce Ungaria urmăreşte în continuare oportunităţi de investiţii în economii din Asia cu un ritm rapid de dezvoltare în cadrul politicii sale de deschidere către est, Polonia ia în vizor noi investiţii în Africa.

Ambasadorul Marocului în Polo­nia Abderrahim Atmoun a semnat recent o declaraţie de intenţie pentru noi acorduri de cooperare cu companii poloneze în Sahara de Vest. Noul acord va promova producţia de echipamente de transport civil şi militar pentru Polonia, notează biznespolska.pl.

Declaraţia a fost semnată şi de reprezentanţii Chimide Polska şi Zamet-Glowno, două companii po­lo­neze din sectorul producţiei de containere specializate militare. În ianuarie 2021, şi alţi investitori po­lonezi au încheiat acorduri de busi­ness în regiunea sudică a Marocului.

De asemenea, un forum de o zi organizat în mai a deschis un nou capitol în cadrul colaborării dintre Polonia şi Gambia. Forumul a fost organizat în contextul interesului în creştere al companiilor din cele două ţări de dezvoltare în continuare a cooperării mutuale.

Acesta a reprezentat un eveni­ment istoric, fiind prima astfel de reuniune economică organizată vreodată oficial de autorităţile celor două ţări. Evenimentul va constitui o platformă de colaborare între repre­zentanţii companiilor şi industriilor din Gambia şi companiile poloneze.

Discuţiile s-au concentrat asupra a patru sectoare: alimentar şi al agriculturii, al construcţiilor, medical şi fintech.

După Pensana Rare Earths din Angola şi Peak Resources din Tanzania a venit rândul unui al treilea jucător de pe piaţa africană a pământurilor rare să-şi apropie producţia de clienţii occidentali. Mkango Resources a anunţat crearea unei noi filiale, Mkango Polska. Va fi vorba despre o unitate de separare a pământurilor rare, pentru transformarea producţiei proiectului Songwe Hill din Malawi şi livrarea acesteia pe piaţa europeană, notează agenceecofin.com.

Mkango va colabora cu grupul polonez Grupa Azoty.

În 2018, exporturile Poloniei către Africa se situau la 2,8 miliarde de dolari, reprezentând doar 1,1% din exporturile totale. În 2018, acestea au crescut cu 25%, un sfert dintre acestea mergând către Africa de Sud, potrivit Notes From Poland.

Extinderea companiilor poloneze în Africa a accelerat după 2011. Principalii parteneri comerciali ai Poloniei sunt Africa de Sud, Senegal, Tanzania, Kenya şi Ghana. În ultimii ani, Agenţia Poloneză pentru Investiţii şi Comerţ a deschis reprezentanţe în Etiopia, Kenya, Tanzania, Africa de Sud, Angola, Nigeria şi Senegal.

Dintre companiile poloneze prezente în Africa, cel mai mare succes a fost înregistrat de Navimor, care a colaborat cu 93 de companii pentru a pune bazele unei academii de ştiinţe marine în Angola.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO