Business Internaţional

În timp ce România a amânat încă o dată introducerea monedei europene, Bulgaria pregăteşte un plan naţional pentru adoptarea euro: Vrem să intrăm în zona euro în 2024

În timp ce România a amânat încă o dată...

Autor: Catalina Apostoiu

14.01.2021, 00:05 882

Planul naţional al Bulgariei pentru trecerea la euro va conţine detalii privitoare la măsurile pe care autorităţile şi companiile din această ţară le vor lua pentru adoptarea monedei unice europene, scrie Euractiv.

„Ne aşteptăm ca ţara noastră să adere la zona euro în 2024. Principalele sarcini ale guvernului bulgar în vederea atingerii acestui obiectiv au legătură cu implementarea angajamentelor asumate de Bulgaria după ce aceasta a devenit parte a ERM II în iulie 2020“, a declarat ministrul bulgar de finanţe Kiril Ananiev.

O aderare de succes la zona euro necesită o bună pregătire a sectorului de business şi a publicului general pentru asigurarea unei tranziţii fără probeme şi rapide de la plăţile în leva la plăţile în euro.

„Lucrăm intens pentru a ne conforma calendarului. În acest moment, nu există riscuri serioase de a nu realiza vreunul dintre angajamentele asumate. Bienînţeles, întrunirea criteriilor Maastricht depinde de parametri dinamici care sunt dificil de prevăzut în situaţia actuală caracterizată de nesiguranţă“, a adăugat Ananiev.

„Pandemia este un şoc pentru economia mondială şi cea europeană, inclusiv pentru cea bulgară/ Consecinţele socio-economice sunt serioase, dar cred că acesta nu va fi un factor care va duce la prelungirea perioadei în care ne aflăm în ERM II“, a mai declarat oficialul bulgar, adăugând că „Bulgaria îşi va menţine sustenabilitatea fiscală şi îşi va gestiona finanţele publice într-o manieră disciplinată şi înţeleaptă, după cum a procedat în ultimii peste 20 de ani“.

Croaţia vrea la rândul său să intre în zona euro. Croaţia şi Bulgaria sunt unele dintre cele mai sărace economii ale Uniunii Europene, dar vor deveni probabil cei mai noi membri ai zonei euro.

Bulgaria are moneda, leva, ancorată deja de ani buni de euro, iar Croaţia are nevoie de euro pentru a înlesni plăţile turiştilor străini, fiind o economie dependentă puternic de banii lăsaţi de aceştia în ţară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO