Business Internaţional

În timp ce europenii fug "cât îi ţin picioarele" de imigranţi, se pare că aceştia sunt singurii care pot să salveze Uniunea Europeană din declinul demografic

În timp ce europenii fug "cât îi ţin picioarele" de...

Autor: Andreea Marin

26.08.2017, 17:54 6930

Europa are nevoie de imigranţi pentru că populaţia este îmbătrânită, cu o vârstă medie care nu depăşeşte 40 de ani în majoritatea statelor europene, iar această realitate este accentuată de familiile care nu doresc să  facă mai mult de un copil, potrivit Forbes.

În niciun alt loc din lume nu există o populaţie mai îmbătrânită şi mai dezinteresată de a face copii decât în Europa. Rata fertilităţii va ajunge la zero în următorul deceniu, ceea ce înseamnă că vor fi din ce în ce mai puţini muncitori iar taxele vor creşte.

Criza refugiaţilor începută în 2015 a determinat apariţia cotelor obligatorii de imigranţi, fiind stabilit un număr pe care fiecare ţară membră UE trebuia să îi  găzduiască.

Tot atunci a apărut sistemul de redistribuire, prin care numărul migranţilor veniţi din afara UE nu trebuia să depăşească 50% din cota de referinţă a unei ţări. În caz contrar, aceştia trebuiau îndreptaţi spre alt stat.

Ungaria declarase starea de necesitate în judeţele de la graniţă, iar oficialii italieni se simţeau lăsaţi de izbelişte în faţa valului de imigranţi. Serbia intenţiona să împiedice reîntoarecerea refugiaţilor cu ajutorul armatei. Dar, conform Forbes, ţările europene trebuie să deschidă frontierele deoarece au nevoie de imigranţi care să devină activi în câmpul muncii şi care să lucreze în locul pensionarilor europeni.

Astfel, singurele modalităţi prin care Europa poate combate sărăcia este fie să încurajeze migraţia, fie să stimuleze populaţia tânără să conceapă mai mult de un copil. Dacă statele europene vor să menţină beneficiile sociale, atunci au nevoie de mai mulţi angajaţi.

În Germania este cea mai pregnantă nevoie de tineri, din moment ce vârsta medie este de 46.8 ani. Cea mai mare problemă a Germaniei este infertilitatea. Între 2010-2015 rata fertilităţii era de 1,4%, un număr insuficient din moment ce procentul necesar reînoirii populaţiei este de 2,1%.

 La fel de rău stau şi Olanda, Spania, Finlanda sau Elveţia cu o populaţie în medie având peste 42 de ani. Totodată, până în 2050 populaţia din Ucraina va scădea cu 22% iar cea din Polonia cu 14%, conform estimărilor ONU.

Ţările din care provin migranţii sunt chiar cele care în ultimele două generaţii au fost distruse de europeni: Irak şi Libia, unde vârsta medie a populaţiei este de 19, respectiv 24 de ani.

Paradoxul este că state sărace, precum Congo sau Etiopia găzduiesc mai mulţi imigranţi decât UE sau SUA, deşi Europa are mai mare nevoie de forţa lor de muncă. Dacă bătrânul continent nu va accepta mai mulţi imigranţi, populaţia activă a UE va plăti taxe mai mari pentru acoperi deficitul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO