Business Internaţional

În timp ce Europa se chinuie, economia Ucrainei creşte

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy

Autor: Catalina Apostoiu

16.08.2019, 00:03 839

În timp ce Europa se confruntă cu o încetinire economică, Ucraina s-ar putea înscrie pe o direcţie de creştere a econo­mi­ei, scrie Bloomberg.

Datele publicate în această săptămână au indicat un avans puternic al economiei ucrainene în trimestrul trecut chiar în condiţiile în care tensiunile comerciale dintre SUA şi China şi încetinirea economiei mondiale apasă greu asupra celor mai multe economii ale continentului.

Ritmul de creştere de 4,6% a fost neaşteptat de rapid. Banca Mondială avertizase că dacă creşterea nu va depăşi rata ultimilor ani, va mai dura o jumătate de secol până când veni­tu­rile din Ucraina ar urca la nivelul celor din Polonia vecină, a cărei creştere a explodat după aderarea la Uniunea Europeană.

Preşedintele Volodimir Zelenskiy, care a câştigat controlul asupra parlamentului luna trecută, şi-a stabilit drept ţintă de creştere o rată de 5% sau mai mult în anii următori. Planul său de reformă alimentează optimismul investitorilor, transformând moneda locală în cea mai performantă a acestui an.

„Semnele iniţiale sunt încurajatoare“, arată Viktor Szabo, din cadrul Aberdeen Asset Management.

Acesta se aşteaptă la încheierea unui program „îndrăzneţ“ cu Fondul Monetar Internaţional odată ce un nou guvern se va instala luna viitoare.

Economia ucraineană a avut un parcurs dificil din 2014. Planurile lui Zelenskiy indică domeniile unde guvernul anterior a eşuat: reforma juridică, privatizarea şi relaxarea regmentărilor privitoare la deţinerea terenurilor arabile. Între timp, inflaţia s-a temperat, permiţând reducerea celei mai ridicate rate a dobânzii din Europa de Est.

Accelerarea creşterii nu va fi o sarcină uşoară, însă. Încetinirea creşterii economice la nivel mondial va duce la o scădere a cererii pentru exporturile ucrainene de metale şi produse agricole.

Şi rămâne de văzut dacă Zelenskiy va fi capabil să pună capăt valului de emigraţie către ţările mai bogate ale UE.

O altă întrebare este cine va conduce noul guvern, preşedintele respingând în continuare acuzaţiile că ar fi prea apropiat de un miliardar a cărei bancă a fost naţionalizată în timpul administraţiei anterioare.

Zsolt Papp, de la JPMorgan Asset Management, consideră că printre factorii care ar ajuta la accelerarea creşterii economice se numără o inflaţie scăzută, politici monetară şi fiscală prudente şi un cadrul juridic stabil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO