Business Internaţional

In timp ce dolarul scade, pietele asteapta ca Banca Centrala americana sa creasca dobanda

25.11.2004, 00:00 20



Dolarul american a mai pierdut inca 1,4% in fata monedei europene de la 8 noiembrie 2004, informeaza Bloomberg. La acea data, Jean-Claude Trichet, presedintele BCE a declarat ca miscarile in cursul euro au fost "brutale" si "nefavorabile". Strategii Bancii Centrale Europene vor evita, probabil, sa intervina prin vanzarea de moneda europeana pentru a-i opri aprecierea, apeland la aceasta tactica doar daca euro va atinge nivelul de 1,35 dolari, in urmatoarele cateva saptamani, sustine Kristjan Kasikov, analist valutar la Calyon, divizia de investitii din Londra a bancii Credit Agricole.



"S-a asternut o liniste mult prea adanca in ceea ce priveste comentariile BCE, care indica faptul ca aceasta nu intentioneaza sa intervina prea curand", spune Kasikov. "In acest moment BCE spera, poate, ca aceasta sa nu fie decat o evolutie speculativa", a incheiat el.



Ieri, euro a atins un nivel record de 1,3149 dolari la bursa din New York, iar analistii estimeaza ca moneda euro va continua sa se intareasca pana la sfarsitul anului, putand depasi nivelul de 1,32 dolari.



Moneda americana s-a devalorizat din nou si fata de yenul japonez, scazand de la 103,31 yeni la 102,93 yeni. Moneda japoneza s-a apropiat astfel de un nivel record fata de dolar, in ultimii patru ani si jumatate. Nici autoritatile japoneze nu par decise sa intervina pentru a stopa acest proces de intarire a yenului. Japonia nu a mai vandut moneda nationala din martie, iar autoritatile japoneze declara ca efectele unei astfel de interventii sunt "de scurta durata si extrem de limitate". Banca Japoniei ar putea interveni totusi daca dolarul scade sub pragul psihologic de 100 de yeni.



Hiroshi Watanabe, secretar de stat in Ministerul de Finante japonez pentru politica externa, a declarat ca aprecierea yenului este prea rapida si ca "Japonia va lua masuri decisive, daca este necesar". In Japonia, Ministerul de Finante spune Bancii Nationale cand sa cumpere si cand sa vanda moneda nationala.



Cancelarul german, Gerhard Schroeder a declarat ca este ingrijorat de evolutia ascendenta a monedei europene, care ar putea frana cresterea exporturilor din Uniunea Europeana catre Statele Unite.



Presedintele Bancii Federale Americane, Alan Greenspan nu pare foarte alarmat de deprecierea dolarului fata de moneda europeana. El spera ca investitorii straini vor obosi sa finanteze deficitul de cont curent al Statelor Unite si se vor indrepta si spre alte monede.



Dollar Index, coeficientul care raporteaza dolarul la un cos de sase valute, a scazut pana la 82,45, cel mai mic nivel din august 1995, conform datelor furnizate de Bloomberg. Indicele Dollar ar putea scadea in continuare pana la 80 de unitati, a declarat Steve Pearson, director de strategie la compania engleza HBOS. "Nu vedem nimic care ar putea opri scaderea dolarului", a declarat Kenichiro Ikezawa, manager la compania Daiwa Investments din Tokio.



Din ce in ce mai multi investitori si fonduri de investitii isi plaseaza rezervele in euro. Presedintele Bancii Centrale a Rusiei a anuntat ca Rusia ar putea sa-si majoreze rezervele in euro pentru comert exterior.



"Moneda euro este moneda de constituire a rezervelor in acest moment, iar acele banci care nu au un procent suficient de mare de rezerve in euro ar putea sa-si vada diminuata valoarea activelor", a declarat Hughes.



Intre timp, tot mai multe companii americane care tranzactioneaza obligatiuni la Bursa din New York, asteapta o noua crestere a ratei dobanzii de catre Fed, de la 2% la 2,25%. "Daca pui la un loc cei trei factori care exista acum pe piata americana, adica un grad mare de ocupare a fortei de munca, activitati comerciale puternice si inflatia in crestere, rezultatul e evident: o noua crestere a ratei dobanzii", a declarat Michael Moran, economist sef la compania de investitii Daiwa Securities America. Citigroup, Bear Stearns si Lehman Brothers sunt alte companii care s-au alaturat previziunilor celor de la Daiwa. Companiile de investitii se intrec in pariuri, insa majoritatea considera ca, de vreme ce economia americana a inceput sa creasca, Fed va continua si ea sa majoreze rata dobanzii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO