Business Internaţional

În timp ce Bruxellesul „diabolic“ susţine proiecte majore în Ungaria, Orban riscă să fie exclus din EPP pentru campanii anti-EU

În timp ce Bruxellesul „diabolic“ susţine proiecte...

Autor: Catalina Apostoiu

08.03.2019, 00:05 366

Comisia Europeană „lipsită de scrupule“ nu vrea să permită Ungariei să-şi construiască drumuri singură, astfel încât a decis să vină cu o sumă „frumoasă“ pentru susţinerea construcţiei unui segment din autostrada M8. În plus, Comisia va susţine îmbunătăţirea sistemelor de colectare a apei reziduale din ţară, comentează Portfolio.hu.

Fondul de Coeziune va investi 218,5 milioane de euro în două proiecte din Ungaria. O sumă de 203,5 milioane de euro va fi alocată construcţiei unui segment din autostrada M8, care va contribui la o mai bună conectare a Ungariei şi oraşului austriac Graz. Alte 15 milioane de euro vor fi alocate pentru îmbunătăţirea sistemelor de colectare a apei reziduale din Budapesta şi oraşul Budaors.

„Aceste două proiecte arată clar valoarea adăugată a UE în Ungaria. Cu investiţii majore în infrastructură, EU contribuie în mod activ la impulsionarea dezvoltării regionale şi creşterii ţării, îmbunătăţind de asemenea calitatea vieţii de zi cu zi a cetăţenilor acesteia“, a remarcat „cu răutate“ comisarul european pe politică regională Corina Creţu, notează Portfolio.

Proiectul M8 va conecta mai bine regiunea ungară Vas şi statul austriac Burgenland, contribuind la finalizarea reţelei de transport transeuropene.

Mai apoi, aproximativ 33.000 de persoane vor beneficia de sisteme mai bune de colectare a apei reziduale din Budapesta şi Budaors. Acest proiect, în care UE a investit deja 61 milioane de euro în perioada bugetară anterioară, ar urma să devină operaţional în iunie 2020.

Pe perioada 2014-2020, UE a alocat fonduri de 25 miliarde de euro pentru Ungaria, echivalând în medie cu 2.532 euro pe cap de locuitor pe perioada de şapte ani.

Între timp, premierul ungar Viktor Orban riscă să fie exclus din Partidul Popular European (EPP) pentru campaniile anti-UE.

Orban a depăşit limitele când guvernul său l-a luat în vizor pe Jean-Claude Juncker, preşedintele EPP, scrie Portfolio.

Partidul de guvernământ din Ungaria, Fidesz, membru al EPP împreună cu Juncker, a lansat, în cadrul campaniei anti-migraţie, postere în care apar alăturaţi preşedintele Comisiei Europene şi miliardarul George Soros. Campania acuză Bruxelles-ul de a promova politici privind migraţia care ameninţă securitatea Ungariei.

Preşedintele EPP Joseph Daul a declarat că EPP va discuta pe 20 martie dacă va exclude sau suspenda Fidesz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO