Business Internaţional

În SUA începe iar balul: Obama propune impozite mai mari pentru bogaţi, republicanii nici nu vor să audă

În SUA începe iar balul: Obama propune impozite mai mari pentru bogaţi, republicanii nici nu vor să audă
21.09.2011, 00:03 725

Preşedintele SUA Barack Obama a prezentat un proiect de reducere a deficitului bugetar cu 3.600 de miliarde de dolari în zece ani care cuprinde majorarea taxelor impuse celor cu venituri şi averi mari, dar şi reduceri ale cheltuielilor sistemului de asigurări de sănătate.

Economiile astfel obţinute ar urma să fie folosite pentru finanţarea planului Casei Albe de a stimula creşterea numărului de locuri de muncă.

Republicani au respins însă proiectul, consi­derându-l o "cascadorie politică", şi au avertizat că propunerea are şanse minime de a deveni lege, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Obama a promis că va folosi dreptul de veto pentru orice plan care se bazează doar pe reduceri de cheltuieli pentru diminuarea deficitului, punând astfel baza unui război ideologic cu republicanii care se opun majorărilor de taxe. Luptele de pe scena politică, ce au făcut ca plafonul de îndatorare să fie majorat în ultima clipă şi din cauza cărora ţara şi-a pierdut ratingul maxim AAA, vor dura până la alegerile din 2012.

"Nu voi sprijini niciun plan care pune toată povara reducerii deficitului pe umerii oamenilor obişnuiţi. Nu vom avea o înţelegere unilaterală care va lovi în cei mai vulnerabili", a declarat preşedintele.

Proiectul cuprinde propunerea de a tăia cu 250 de miliarde de dolari cheltuielile Medicare, sistemul de sănătate pentru bătrâni, scrie BBC News. Reducerile ar viza în principal cheltuielile privind furnizorii de servicii de sănătate, în principal marii producători farmaceutici.

Majoritatea americanilor spun că nu sunt mulţu­miţi cu modul în care Obama gestionează economia, în aceste condiţii speranţele preşedintelui de a fi reales ar putea atârna de abilitatea lui de a convinge electoratul că republicanii sunt reprezentanţii celor bogaţi şi nu a clasei de mijloc. Republicanii s-au opus constant oricărei creşteri de taxe pentru bogaţi, considerând că o astfel de măsură va afecta economia fragilă prin împovărarea şi mai mult a celor care pot crea locuri de muncă. Totuşi, Obama îl are alături de el în această dispută pe miliardarul Warren Buffett, cel care pledează pentru taxarea suplimentară a bogaţilor.

"Ameninţări cu dreptul de veto, o creştere masivă a taxelor, economii fantomă, nu este reţeta pentru stimularea creşterii economice sau a locurilor de muncă", spune Mitch McConnell, un lider republican din Senat.

John Boehner, preşedintele Camerei Repre­zentanţilor şi un republican de top din Congres, a declarat că "lupta de clasă" nu este un exemplu de leadership, iar impozitarea suplimentară a bogaţilor nu va repune pe picioare economia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO