Business Internaţional

În SUA energia verde devine mai ieftină decât cea convenţională

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Mădălina Bodârlău

19.09.2014, 00:04 1794

În multe părţi din SUA, al doilea mare consumator de electricitate la nivel mondial, marile ferme eoliene şi solare au ajuns la fel de eficiente din punctul de vedere al costurilor cu centralele electrice pe gaze naturale chiar şi fără subvenţii, ceea ce anunţă schimbări importante pe această piaţă ale căror efecte se vor simţi probabil şi în alte regiuni, scrie Financial Times.

Costurile panourilor solare şi ale turbinelor eoliene au scăzut şi eficienţa lor s-a îmbună­tăţit atât de mult încât în zonele cu vânturi puternice şi cer senin acestea pot furniza energie mai ieftină decât cea obţinută din combustibilii fosili, potrivit fondului de investiţii şi de management al activelor Lazard. Producătorii americani de energie eoliană nu mai primesc de anul trecut subvenţii sub formă de scutiri de taxe, scrie Financial Times.

Agenţia Internaţională pentru Energie (AIE) a avertizat că preţurile mari ale energiei din Europa comparativ cu cele din SUA vor afecta competitivitatea companiilor europene cel puţin 20 ani şi reproşa statelor europene că nu încurajează suficient exploatarea gazelor de şist. Boomul energetic din SUA are la bază aceste gaze de şist. „Noi am spus că într-o bună zi energia solară şi cea eoliană vor deveni competitive cu electricitatea convenţională, iar acum acea zi a sosit“, a spus George Bilicic, director la Lazard.

Ieftinirea energiei regenerabile ar putea încuraja creşterea investiţiilor din partea producătorilor şi furnizorilor de electricitate, ar putea reduce emisiile de dioxid de carbon şi i-ar putea linişti pe americanii îngrijoraţi de costurile cu regle­men­tările federale şi de stat menite a stimula producţia de energie verde. Aproape jumătate din capacităţile de generare construite în primul semestru al acestui an este reprezentată de energie solară şi eoliană, potrivit informaţiilor guvernamentale.

Energia eoliană înregistrat un cost de producţie a ajuns ieri la minimul istoric de 37 de dolari/MWh, faţă de 101 dolari/MWh în 2009.  În sectorul energiei solare, scăderea este de 80%, de la 323 de dolari/MWh în 2009 la 72 de dolari/MWh în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO