Business Internaţional

În SUA a început votul: Obama sau Romney? Rezultatul care poate schimba faţa planetei

În SUA a început votul: Obama sau Romney? Rezultatul care poate schimba faţa planetei

Autor: Iulian Anghel

01.10.2012, 00:02 1878

Startul pentru alegerea viitorului preşedinte al SUA - în care se confruntă democratul Barack Obama şi republicanul Mitt Romney - a fost dat în Iowa la finalul săptămânii trecute. 32 din cele 50 de state americane (plus DC) permit votul anticipat şi, potrivit publicaţiei americane New York Times, 40% dintre voturile pentru alegerea viitorului preşedinte vor fi exprimate anticipat.

Prin tradiţie, alegerile prezidenţiale din SUA sunt organizate în prima marţi din luna noiembrie - 6 noiembrie în acest an. Însă ziua cea mare se transformă în luna cea mare. Sunt state cheie care permit acest vot prin corespondenţă, drept urmare, campania electorală capătă şi ea forme diferite: confruntarea finală nu mai este cea care dă câştigătorul, ci această confruntare din ultima lună.

În SUA votul nu este direct, ci prin intermediul electorilor. De obicei, candidatul care câştigă majoritatea voturilor venite din partea alegătorilor primeşte votul tuturor electorilor dintr-un stat.

Este covârşitor, aşadar, să câştigi majoritatea într-un stat, pentru că, altminteri, pierzi toate voturile electorilor - când ai obţinut 270 de voturi din partea marilor electori ajungi preşedinte al SUA, indiferent de rezultatul din teren.

Un stat esenţial este Ohio care permite votul anticipat. Niciun republican nu a ajuns preşedinte al SUA, dacă nu a câştigat în Ohio. Sumele din campanie cheltuite pentru publicitate în acest stat sunt uluitoare: 125 mil. dolari din partea lui Romney şi tot atâtea din partea lui Obama care, într-un sondaj de săptămâna trecută, conduce cu 53% din opţiunile de vot.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO