Business Internaţional

În spatele reducerii şomajului din SUA se ascunde un motiv îngrijorător

În spatele reducerii şomajului din SUA se ascunde un motiv îngrijorător

Autor: Bogdan Cojocaru

05.03.2012, 00:03 4007

Preşedintele american Barack Obama a câştigat încrederea alegă­torilor promiţând că rezolvă o problemă socială arzătoare a Statelor Unite, ţară aflată anul trecut în pragul unui default din cauza datoriilor prea mari, aceea a şomajului ridicat.

Rata şoma­jului s-a redus de la aproape 10% la 8,3%, cel mai redus nivel din ultimii trei ani, însă din motive îngrijorătoare, scrie Bloom­berg Businessweek. Mulţi economişti susţin că pe măsură ce economia SUA îşi re­vine, tot mai mulţi oa­meni care nu mai sunt în­cadraţi în forţa de lucru vor fi încurajaţi să caute din nou locuri de muncă. În aceste condiţii, rata şo­majului ar urma să crească chiar dacă sunt înfiinţate locuri de muncă.

Banca Barclays sugerează însă că majoritatea celor care au renunţat să mai caute de muncă nu vor reveni în rândurile forţei de lucru. Ideea repre­zintă o veste rea pentru societate, deoa­rece, dacă este adevărată, înseamnă că un grup de salariaţi sprijină o armată mai mare de persoane neincluse în câmpul muncii, precum pensionarii, oamenii cu handicap, copiii sau prizonierii. "Istoria arată că reintrarea în rândurile forţei de muncă a jucat, în cele mai bune cazuri, un rol tangenţial în dinamica ratei şomajului, şi nu sunt motive pentru care de data aceasta să fie diferit", se arată în raportul Barclays.

Banca anticipează că rata şomajului va continua să scadă la 7% până în 2013. Însă raportul angajaţi-populaţie va fi cu aproximativ patru puncte procentuale sub nivelul de vârf anterior crizei. Numărul locurilor de muncă s-a majorat probabil pentru a treia lună conse­cutivă în februarie, cu 210.000, potrivit unei analize a Bloom­berg. Numărul sala­riaţilor a cres­cut cu 243.000 în ia­nuarie, cel mai mult în cele no­uă luni anterioare. Mai mulţi angajaţi în­seamnă chel­tuieli mai mari din partea popu­laţiei. Aceste cheltuieli au o pondere de 70% în economia ame­ricană, însă sunt ameninţate de costurile mai mari ale combustibililor. "Rata şomajului este în continuare ridicată, şomajul pe termen lung se află încă aproape de nivelurile record, iar nu­mărul persoanelor care lucrează cu ju­mă­tate de normă din motive econo­mice este foarte mare", a declarat pre­şe­dintele Rezervei Federale Ben Bernanke.

În SUA, 23,8 milioane de persoane nu au un loc de muncă sau sunt angajate pe posturi inferioare pregătirii lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO