Business Internaţional

In Sofia, unul din cinci apartamente este de vanzare

09.02.2009, 17:05 34

Unul din cinci apartamente din Sofia, capitala Bulgariei, este scos la vanzare pe fondul unei cresteri semnificative a numarului locuintelor nou-construite, potrivit unui studiu citat de agentia de presa Novinite.

Primele efecte ale crize financiare globale au fost resimtite pe piata imobiliara din Bulgaria in trimestrul trei din 2008, de atunci preturile locuintelor inregistrand scaderi drastice, de pana la 20% in unele regiuni ale tarii.
In capitala Sofia s-au inregistrat scaderi in 70% intre districtele orasului, in unele zone preturile coborand cu pana la 100 de euro/metru patrat in ultimele sase luni. In districtul Studetski Grad preturile au urcat insa cu 50 de euro/metru patrat.
In ansamblu, piata imobiliara din Bulgaria a inregistrat in 2008 o crestere de 22%. Cea mai semnificativa majorare a preturilor a avut loc in orasul Plovdiv (32%), urmat de Sofia (30%) si Ruse (27%).
Preturile ridicate ale terenurilor situate in locatiile de top au reprezentat, de asemenea, un factor aditional al cresterii preturilor locuintelor, fapt ce a generat o diminuare a numarului potentialilor cumparatori.
In acest moment, pe piata din Sofia se afla la vanzare 115.000 de locuinte, ceea ce conduce la o crestere a pretentiilor privitoare la calitate ale cumparatorilor si la amanarea deciziei de cumparare a acestora.
Segmentul bulgar al constructiilor a fost afectat in proportie de 80% de criza financiara globala, cei cu o imagine mai buna sau cu surse de finantare proprii dovedind insa o mai mare stabilitate.
Datele puse la dispozitie de compania imobiliara Adress indica faptul ca 63% dintre casele cumparate anul trecut erau noi, 15% erau in faza de proiect, iar 22% erau constructii vechi.
Preturile au avut o scadere dramatica in al treilea trimestru al anului trecut, de 23% comparativ cu inceputul anului.
Restrictiile privind creditarea impuse de catre banci si inrautatirea perspectivelor economice au facut ca multi dintre cei care se aflau in cautarea unei locuinte sa prefere varianta chiriei in locul cumpararii. Totusi, cresterea numarului celor care detin o a doua locuinta, achizitionata pentru a fi inchiriata, a mentinut chiriile la un nivel similar cu cele din anii anteriori.
In ciuda faptului ca cei cu venituri ridicate sunt cel mai putin afectati de criza financiara, piata proprietatilor de lux a inregistrat un declin important in ultimele luni din 2008, in ciuda unei activitati intense in prima parte a anului.
Totusi, previziunile privind o spargere a balonului imobiliar bulgar au esuat, iar piata imobiliara locala este departe un eventual colaps, spun analistii. Oferta este de cateva ori peste cerere, dar proprietarii nu sunt inca dispusi sa vanda la orice pret.
Mai mult, bancile care au inceput sa restrictioneze accesul la creditele ipotecare inca dinainte ca turbulentele sa fie resimtite pe piata din Bulgaria au contribuit la limitarea numarului de credite neperformante si implicit la prevenirea unui colaps al preturilor pe piata imobiliara.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO