Business Internaţional

În Singapore un Volkswagen nou costă cât o casă în Statele Unite

În Singapore un Volkswagen nou costă cât o casă în Statele Unite

Autor: Marius Oncu

06.06.2012, 00:02 3078

Preţul unei maşini noi Volks­wagen Passat în Singapore, centrul financiar cu cei mai mulţi milionari din lume raportaţi la ponderea lor în populaţie, ajunge la 152.000 de do­lari, aproape cât cel al unei locuinţe într-o zonă metropolitană din SUA, scrie Bloomberg.

Preţul extrem de mare se explică prin faptul că în Singapore un şofer trebuie să cumpere un permis pentru a putea deţine ma­şină nouă. Permisul, folosit de stat pentru a limita traficul şi po­luarea, costă 86.900 de dolari sin­ga­porezi (67.000 de dolari SUA) pentru un Volks­wagen Passat. Creşterea numărului de rezidenţi cu 25% în şapte ani şi cea mai ridicată proporţie de familii cu avere de peste un milion de dolari în populaţie au ridicat de zece ori preţul permiselor în trei ani.

Pe lângă nevoia de a cumpăra un permis la licitaţii organziate de stat la fiecare două săptămâni, rezidenţii din Singapore trebuie să plătească im­po­zite şi taxe de înregistrare care pot ajunge la 150% din valoarea ma­şinii, potrivit site-ului autorităţii de transport terestru. Permisele dau dreptul de a deţine o maşină zece ani.

Guvernul a anunţat săptămâna trecută că va renunţa la planul de a reduce numărul de permise dispo­nibile, pentru a limita aglomerarea tra­­ficului, ca urmare a nemulţumirii generate de creşterea preţului permiselor.

Permisele din categoria celor care asigură dreptul de a cumpăra orice tip de autovehicul au ajuns chiar la 92.000 de dolari singaporezi în aprilie, maximul începând cu 1994, când a fost înregistrat recordul de 110.500 dolari.

În Singapore, o insulă de 642 de kilo­metri pă­traţi, nu­mărul maşinilor a atins un nivel record de 603.723 la sfârşitul anului trecut, com­parativ cu 405.354 în urmă cu zece ani. Peste o treime din populaţia de 5,2 mi­lioane a insulei constă în străini şi expaţi cu rezidenţă permanentă. Şomajul s-a situat la 2% anul trecut, minimul a 14 ani.

Potrivit unui raport al firmei Boston Consulting Group, Sin­gapore are de departe cei mai mulţi milionari ca procentaj din populaţie, oraşul-stat fiind urmat de Qatar şi Kuweit, în timp ce SUA continuă să domine topul mondial al ţărilor cu cei mai mulţi bogaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO