Business Internaţional

În paralel cu conflictul armat dintre Ucraina proeuropeană şi Federaţia Rusă se desfăşoară un altfel de război la fel de brutal. Unul al banilor

Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko într-o inspecţie la o unitate de luptă din regiunea de conflict Doneţk

Preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko într-o inspecţie la o unitate de luptă din regiunea de conflict Doneţk

Autor: Bogdan Cojocaru

28.11.2018, 21:45 2322

Cei mai mulţi analişti sunt de acord că noua agresiune a Rusiei faţă de Ucraina, prin capturarea unor nave mi­litare ucrainene care încercau să ajungă într-un port ucrainean prin strâmtoarea Kerci, blocată de ruşi, nu va duce la un război deschis ci este un act din lungul joc al Moscovei de a eroda economia vecinului şi a pedepsi ţara pentru că a ieşit din sfera sa de influenţă.

Marea Azov, separată de restul Mării Negre de strâm­toarea Kerci, spală litoralul Crimeei, teritoriul ucrainean anexat de Rusia, al Ucrainei şi al Rusiei şi este importantă pentru economiile ambelor ţări, scrie CNBC.

Capturarea navelor ucrainene a stârnit conster­nare în Occident şi se vorbeşte deja de pedepsirea Rusiei cu noi sancţiuni. Companiile ruseşti le-au anticipat. Reuters scrie că marile grupuri de energie ruseşti pun presiuni pe cumpărătorii de petrol din Vest să folosească euro în loc de dolari pentru plăţi şi introduc clauze penale în contracte. Astfel de măsuri ar proteja companiile de sancţiunile Americii, ţara care are puterea asupra dolarului. Apoi, Rusia îşi  reduce încet deţinerile de active americane şi se pregăteşte să vândă obligaţiuni denominate în euro pentru prima dată după 2013. În pofida căderii re­cente a preţurilor petrolului, Rusia are surplus buge­tar şi nu are nevoie de finanţare prin împru­mu­turi. Bon­durile sunt un test în programul de „dedola­rizare“ introdus de preşedintele Vladimir Putin anul acesta, scrie Bloomberg.

În Crimeea, autorităţile pro-ruse au şters ceea ce ele au catalogat „datorii externe publice ale Crimeei“ de 4,7 milioane de dolari către banca naţională a Ucrainei. Datoriile constau în obligaţiuni emise în 2011, potrivit agenţiei Unian.

În Ucraina, banca centrală a declarat insolventă divizia locală a băncii ruse VTB, punând astfel capăt unui efort de durată de a limita influenţa statului rus în Ucraina, notează Financial Times. VTB este con­tro­lată de guvernul de la Moscova. Banca centrală a Ucrainei va lichida operaţiunile VTB din ţară pentru că compania mamă de la Moscova „nu a reuşit să respecte legea bancară şi reglementările băncii naţionale şi nu a făcut nicio încercare de a ţine banca solvabilă“. Agenţia de asigurare a depozitelor va plăti deponenţilor echivalentul a 33,5 milioane de dolari. Astfel, aproape toată lumea va fi compensată în întregime. VTB susţine că Ucraina a „paralizat“ banca prin reglementări care i-au făcut imposibil să desfă­şoare operaţiuni sau să-şi salveze subsidiara în po­fida a trei recapitalizări prin împrumuturi inter­bancare începând cu 2014. Acesta este anul anexării Crimeei de către Rusia. Kievul a introdus sancţiuni împotriva băncilor de stat ruse anul trecut după ce Kremlinul le-a cerut să recunoască paşapoartele emise de două republici separatiste, susţinute de Rusia, din estul Ucrainei. Banca centrală ucraineană a blocat mai  multe încercări ale VTB de a-şi vinde activele ucrainene, susţine CEO-ul VTB Andrei Kostin. Kostin este considerat cel mai puternic ban­cher din Rusia şi trezorierul lui Putin. La o con­ferinţă bancară internaţională organizată anul trecut la Moscova, el s-a adresat publicului îmbrăcat ca Joseph Stalin. Într-un interviu pentru CNBC, şeful VTB a declarat că preşedintele Ucrainei a creat un „con­flict artificial“ cu Rusia doar pentru a-şi mări şansele în alegerile stabilite pentru martie. Preşe­din­tele ucrainean Petro Poroşenko a hotărât aplicarea legii marţiale după ce Rusia a capturat navele şi militarii ucraineni în Marea Azov.

VTB a anunţat că intenţionează să-l atace în instanţă pe Poroşenko pentru a-şi recupera costurile de achiziţie pentru banca ucraineană. Divizia a fost cumpărată de la acesta în 2006 pentru 70 de milioane de dolari. Declararea insolvenţei vine după ce o instanţă din Kiev a hotărât în septembrie că ar trebui confis­cate activele subsidiarelor locale ale com­pa­niilor de stat ruseşti Sberbank, VTB şi VEB. Hotă­rârea urmează unui proces deschis de Igor Kolo­moisky, fostul patron al celei mai mari bănci ucrainene, PrivatBank. Kolomoisky a primit dreptul la compensaţii de 159 de milioane de dolari de la o curte de arbitraj în mai pentru pierderea activelor PrivatBank când Rusia a anexat Crimeea. Rusia a refuzat să-l compenseze pe Kolomoisky.

Rusia refuză să-i plătească compensaţii şi băncii ucrainene Oschadbank. Este vorba de 1,3 miliarde de dolari. Aceasta pentru că Moscova nu recunoaşte o decizie luată de  Curtea Internaţională de Arbitraj de la Paris în favoarea Oschadbank, a doua bancă deţinută de stat în funcţie de mărime din Ucraina.

„Federaţia Rusă nu recunoaşte decizia din cauza lipsei de jurisdicţie a Curţii Permanente de Arbitraj în cazul pretenţiilor Oschadbank“, se arată într-un comunicat al ministerului de justiţie din Rusia.

Oschadbank şi PrivatBank aveau până la invazia rusească cea mai extinsă reţea bancară din Crimeea.

Miercuri, atacatori neidentificaţi au încercat să incendieze două sucursale ale băncii ruse Alfa Bank din Lvov, Ucraina. Radicali ucraineni membri ai par­ti­dului naţionalist „Trupele Naţionale“ au declarat în 2017 război sucursalelor din Ucraina ale băncilor ruseşti, cerând autorităţilor retragerea licenţelor acestora şi interzicerea operaţiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO