Business Internaţional

In disputa berii chineze, victima se revolta

10.05.2004, 00:00 18



Compania chineza Harbin Brewery, tinta unei oferte de cumparare din partea SABMiller, a criticat in termeni duri al doilea producator de bere din lume pentru esecul unui parteneriat strategic incheiat de cele doua companii anul trecut.



Harbin, care prefera in calitate de cumparator firma rivala Anheuser-Busch, a declarat ca SABMiller nu si-a respectat promisiunea ca Harbin va beneficia de pe urma colaborarii cu rivalii locali condusi de gigantul industriei berii in joint-venture cu grupul China Resources, relateaza Financial Times.



Acest atac loveste direct in argumentul lansat de SABMiller ca potentialele sinergii intre Harbin si China Resources Breweries fac ca oferta sa sa fie mai atractiva decat oricare alta din partea Anheuser-Busch.



Grupul american a dat de inteles ca va contralicita.



Peter Lo, director executiv al companiei chineze, a avertizat SABMiller ca simplul succes al ofertei sale de 533 milioane de dolari, prima pentru o mare firma chineza, nu va rezolva problemele existente si va crea in plus altele noi: "Ma intreb cum vor conduce Harbin fara sustinerea conducerii si a angajatilor", a declarat el.



Lo a mai spus ca, in ciuda achizitiei de catre SABMiller a unui procent de 29% din actiunile Harbin in 2003, precum si a promisiunilor privind imbunatatirea relatiilor cu China Resources Breweries, "nu s-a intamplat nimic" care sa atenueze concurenta acerba a preturilor. N-a specificat insa cum eventuala contra-oferta din partea Anheuser-Busch, aliata in prezent cu Tsingtao Brewery, cel mai mare grup chinez din industria berii, ar putea rezolva acest conflict de interese comerciale.



"Am anuntat ca vom creste preturile in ianuarie si CRB nu ne-a urmat, chiar a oferit si mai multa bere gratis si a profitat de pe urma noastra", a declarat Lo. "De aceea nu credem in discursul lor privind sinergiile de pret si de cost".



SABMiller a replicat ca Harbin ar trebui sa se concentreze asupra valorii ofertei pe care a lansat-o si nu asupra potentialelor sinergii.



Harbin a lansat atacul cand s-a aflat ca sase dintre managerii sai, inclusiv Peter Lo, ar putea primi in mana o suma totala de peste 14 milioane de dolari ca urmare a ofertei SABMiller. Cei sase detin 5% din companie, care a specificat ca directorii sai vor pune interesele firmei pe primul plan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO