Business Internaţional

In Danemarca lipsa fortei de munca duce la incetinirea cresterii economice

01.11.2007, 17:02 107

Actualul premier al Danemarcei, Anders Fogh Rasmussen, este de parere ca evolutia economiei daneze, care in ultimii doi ani a reusit sa depaseasca majoritatea economiilor din Europa Occidentala, va deveni o adevarata provocare pentru castigatorii alegerilor, care urmeaza sa aiba loc luna viitoare, scrie Financial Times.
Dupa ce in perioada 2005 - 2006 economia daneza a inregistrat o crestere de peste 3%, anul acesta, conform statisticilor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), cresterea economica a Danemarcei va atinge nivelul de 2,2%. In 2008 insa, economia va inregistra cea mai mica rata de crestere dintre toate statele membre ale OCDE, de doar 1,4%, situandu-se pe aceasi pozitie ca si Italia.
Aceasta incetinire a cresterii economice reflecta succesul politicii de incurajare a angajarilor initiat de partidul social democrat danez la inceputul anilor '90. Reformele in domeniul resurselor umane au facut ca angajarea, respectiv concedierea, sa se poata face mai repede, au reusit pastrarea nivelului ridicat a beneficiilor, precum si introducerea unor programe mai usor accesibile de perfectionare profesionala.
Rata somajului din Danemarca este de doar 3,3%, fiind cea mai scazuta din ultimii 33 de ani, precum si cea mai mica din randul tuturor statelor din Uniunea Europeana. Insa exista un potential redus de a mari forta de munca, cu atat mai mult cu cat dezvoltarea economica la nivel european a dus la aparitia unei nevoi uriase de forta de munca, in special in sectorul industrial.
"Cea mai mare provocare din urmatorii ani va fi asigurarea fortei de munca necesara economiei", a declarat Rasmussen.
Compania Terma, producatoare de componente utilizate in industria aerospatiala, este una dintre numeroasele companii daneze, care in ultima perioada s-au dezvoltat extrem de mult si care acum cauta forta de munca in strainatate. "Avem nevoie de forta de munca specializata, pe care din pacate nu o mai putem gasi in Danemarca", a declarat Jens Maaloe, directorul executiv al companiei. "Daca nu avem suficienta forta de munca nu ne vom putea onora contractele", a incheiat el.
Compania are peste 90 de posturi vacante si ia foarte in serios posibilitatea extinderii in afara Danemarcei. "Situatia din Danemarca ne forteaza sa ne mutam afacerile in alte state", a mai adaugat Maaloe.
Dansk Industri, confederatia din industria daneza, a anuntat ca firmele ar putea suplimenta locurile de munca cu inca 75.000 de posturi daca ar exista forta de munca necesara ocuparii acestora, insa din cauza lipsei acesteia, companiile industriale sunt obligate sa reduca productia.
Lipsa fortei de munca a dus la scaderea investitiilor straine, precum si la scaderea exporturilor, iar pentru sustinerea cresterii productivitatii a fost necesara cresterea salariilor. In sectorul privat, anul acesta, salariile au inregistrat o crestere de aproximativ 4,5%, iar in sectorul public este de asteptat ca salariile sa se majoreze incepand cu 2008.
Din cauza trendurilor demografice, perspectivele sunt si mai putin favorabile insa. Pana in 2015, forta de munca daneza se va reduce cu cel putin 40.000 de persoane, iar pana in 2030, rata de dependenta dintre o persoana activa s una inactiva va fi de 1,1:1.
"Fie vom suplimenta forta de munca, fie acceptam incetinirea cresterii economice", a declarat Kim Graugaard, director adjunct al Dansk Industri. "Reformarea sistemului de impozitare ar putea ameliora lipsa fortei de munca", a adaugat Graugaard.
Impozitele reprezinta cel mai mare obstacol in recrutarea de forta de munca externa pentru Terma, cu toate ca acestia au o rata de impozitare mai mica pentru inceput. "Trei ani dureaza pana putem aduce pe cineva din strainatate", a adaugat Maaloe. "Pana trec cei trei ani, deja nu mai sunt interesati sa lucreze in Danemarca", a incheiat el.
Intentia de a reduce rata de impozitare a fost blocata in aceasta vara de catre partidul popular, care sustine guvernul minoritar al lui Rasmussen, alcatuit din partidul liberal si cel conservator.
Partidul conservator s-a opus chiar liberalizarii permiselor de munca pentru straini. Danemarca a impus limite pentru cei care doresc sa se angajeze, in special pentru cei din noile state membre al Uniunii Europene, precum si pentru cei din afara Uniunii, pentru acestia limitele fiind mult mai drastice. Doar daca Rasmussen reuseste sa stranga majoritatea cu ocazia noilor alegeri din noiembrie, dupa cum sondajele de opinie arata, doar atunci va putea ignora presiunile partidului popular, si astfel va putea usura conditiile pentru muncitorii straini. Partidul social democrat, aflat la opozitie, se arata si el in favoarea ameliorarii conditiilor de angajare pentru muncitorii straini, insa nu vor sa reduca impozitele.
Daca social-democratii vor ajunge la putere, acestia au anuntat ca vor propune anularea reducerii impozitelor, precum si cresterea fondurilor destinate sectorului public.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO