Business Internaţional

În cursa vaccinurilor anti coronavirus, o mică firmă dintr-un sat din Ungaria joacă un rol vital

În cursa vaccinurilor anti coronavirus, o mică firmă...

Autor: Catalina Apostoiu

18.11.2020, 00:06 2895

Într-o casă modestă aflată în apropierea capitalei ungare, o mică firmă de familie ajută marile firme farmaceutice în cursa către dezvoltarea unui vaccin împotriva corona­virusului, scrie Reuters.

Noemi Lukacs, o bioloagă de 71 de ani, s-a retras în Szirak, satul său natal, pentru a pune bazele English & Scientific Consulting (SciCons) şi a produce un detector genetic atât de sensibil, încât doar câteva grame din acesta pot alimenta întreaga industrie mondială timp de un an.

„Producem anticorpi monoclonali“, a declarat Luckacs pentru Reuters din casa cu un singur etaj, acum parţial transformată într-un laborator de primă clasă. Pudra albă este livrată la nivel mondial din acest loc.

„Aceşti anticorpi recunosc acidul ribonucleic“, a explicat aceasta. Prezenţa acestuia semnalează prezenţa unui virus viu. Mai important, acesta este un produs derivat al procesului folosit de gigantul Pfizer şi compania germană BioNTech în crearea vaccinului lor experimental împotriva coronavirusului.

Şi pentru că poate fi dăunător celulelor umane, acesta trebuie să fie filtrat afară din orice vaccin utilizat la oameni. Există mai multe metode de filtrare, însă cea mai utilizată pentru controlul calităţii este expunerea vaccinului la anticorpii produşi de Lukacs.

Rezultatul: o coadă de reprezentanţi ai marilor companii farmaceutice la uşa sa.

Mica firmă se dezvoltă rapid, însă veniturile sale au atins doar 124 milioane de forinţi (uşor peste 400.000 $) anul trecut, cu profituri de 52 milioane de forinţi. Suficient pentru cinci an­ga­jaţi şi fonduri extra pentru proiecte locale de caritate în Szirak.

Lukacs este mulţumită. Succesul înregistrat în domeniul său este suficient.

Metodologia mRNA reprezintă un întreg grup nou de medicamente, vaccinul COVID-19 fiind primul produs care va primi probabil undă verde şi va ajunge la producţie în masă. Însă noi aplicări sunt aşteptate, lucru care o bucură foarte tare pe Lukacs.

„Odată ce pătrunzi în domeniul RNA, îţi dai seama cât de interesant reste“, a declarat Lukacs, amintindu-şi de deceniile de confruntări, când restul comunităţii ştiinţifice nu-i împărtăşea entuziasmul.

Sau majoritatea restului. Katalin Kariko, tot din Ungaria, a patentat metoda care face posibilă utilizarea RNA şi promite să scape lumea nu numai de coronavirus, dar şi de multe alte boli.

Kariko, acum vicepreşedinte al companiei germane BioNTech, prima împreună cu gigantul american Pfizer care a anunţat un vaccin, a devenit client al SciCons.

Deşi anticorpii produşi de Lukacs vor avea cerere, aceasta nu se aşteaptă la profituri mari. Să fii parte a soluţiei în lupta împotriva bolilor este în sine o răsplată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO